Biznis

Uspješne privatizacije u BiH

Uspješne privatizacije u BiH
Uspješne privatizacije u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uspješne privatizacije u BiH- Privatizirana bh. preduzeća bila su vrijedna šest milijardi eura, a naplaćeno je milijardu eura, tvrdi Transparency.

Krivaca za loše privatizacije u Bosni i Hercegovini je mnogo, počevši od rukovodstava preduzeća, vlada koje su ugovarale loše i štetne ugovore, samih agencija za privatizaciju koje nisu provele proces na pravi način, a dio odgovornosti snose i nadležne institucije, prije svega pravosuđe koje nije na vrijeme sankcionisalo kriminal u privatizaciji, upozorila je Ivana Korajlić iz Transparency Internationala BiH.

Ona je, gostujući u programu Al Jazeere, rekla kako je BiH “sada zauvijek izgubila šansu da se dio tih sredstava povrati i oduzme”.

Po njenim riječima, “sama šteta se i ne može procijeniti, jer se nije uspjelo doći do tačnih podataka”.

“Kada smo radili analizu pojedinačnih ugovora, samo u slučaju naftne industrije šteta je bila veća od pola milijarde maraka (250 miliona eura), a neke su procjene rađene da su prodana preduzeća bila vrijedna 12-13 milijardi maraka (6-6,5 milijardi eura), a naplaćeno je samo dvije ili tri milijarde (milijardu do milijardu i po eura)”, tvrdi Korajlić.

Ona je podsjetila da je Krivaja iz Zavidovića “samo jedna u nizu neuspjelih privatizacija u BiH”, te da se “na prste jedne ruke mogu nabrojati slučajevi uspješne privatizacije”.

“Sve ostalo je bilo veoma štetno po BiH, građane i radnike tih kompanija koje su prodate budzašto, a zapravo je do propasti došlo jedinstvenim receptom koji je pristupan u cijeloj BiH: prvo se išlo na to da se potpuno upropasti javno preduzeće, da i kriminalnim radnjama i kriminalnim poslovanjem i na sve moguće načine obezvrijedimo i onda po mnogo nižoj cijeni prodajemo kojekakvim sumnjivim investitorima s kojima se sklapaju ugovori da se od njih ne traži mnogo ili ono što se traži toleriše se ono što nije ispunjeno”.

Više u prilogu…

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno