Zenica

Uspjeh zeničkih neurohirurga: Prva endoskopska operacija diskus hernije u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalna bolnica u Zenici prva je javna zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini, gdje je urađena endoskopska operacija diskus hernije na lumbalnoj kralježnici. Ovaj hirurški zahvat omogućava znatno brži i kvalitetniji oporavak.

Na Odjelu neurohirurgije Kantonalne bolnice u Zenici uspješno su izvedene prve endoskopske operacije diskus hernije na lumbalnoj kičmi. U najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Zeničko-dobojskom kantonu napominju da uvođenje ove operativne metode predstavlja značajan iskorak za zdravstvo u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Operacije diskus hernia su najčešće operacije koje radi neurohirurzi, to je najveći dio našeg posla, šezdeset do sedamdeset posto. Karakteristika ovih operacija jeste što se pacijenti vrlo brzo oporavljaju, mogu isti dan popodne ili sutra da idu kući. Radi se o minimalnom rezu koji je veličine jedan centimetar, ne narušava se mišićno tkivo i time se omogućuje pacijentu da odmah bude pokretan”, kaže profesor doktor Rasim Skomorac, neurohirurg i vođa tima.

Prve operacije zenički neurohirurzi uradili su uz mentorstvo i saradnju kolega iz Njemačke i Turske, priznatih stručnjaka iz oblasti neurohirurgije.

“Obavili smo tri operacije i mogu reći da su osoblje i doktori Kantonalne bolnice Zenica odlični i da u svijetu endoskopska operacija diskus hernije nije novina u neurohirurgiji i sasvim sigurno će zamijeniti mikrodisektomiju, koja je posljednjih godina zlatni standard. Za pacijente je od ogromne važnosti jer je minimalno invazivna”, kaže profesor doktor Hakan Sabunčolu, profesor na Medicinskom fakultetu u Ankari.

Ranije su ovakvi i slični zahvati pacijentima bili dostupni u privatnim klinikama ili van granica Bosne i Hercegovine, u oba slučaja samo za pacijente visoke platežne moći. Endoskopske operacije diskus hernije lumbalne kičme predstavljaju početak novog pristupa i uvođenje svjetskih standarda u neurohirurgiji u ovoj bolnici.

“Kako se mi budemo educirali i sticali znanja, ići ćemo sa operacijama i torakalne i vratne kičme, a naravno i tumorska patologija se može na ovaj način operisati tako da se otvaraju mnoge mogućnosti”, kaže profesor doktor Rasim Skomorac, neurohirurg i vođa tima.

Stvaranje neophodnih preduvjeta za ovakve operativne zahvate omogućila je Vlada Zeničko-dobojskog kantona koja je za nabavku opreme izdvojila 350.000 maraka. U Kantonalnoj bolnici Zenica se nadaju da će uskoro nastaviti i implementaciju nekoliko, kako kažu, generacijskih projekata za zdravstveni sistem kantona, koji su privremeno obustavljeni zbog sudskog spora s Gradskom upravom o vlasništvu nad zemljištem u krugu bolnice. BHRT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno