Kultura

Foto: Uspavana ljepotica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zernica ima baletnu publiku – sala prepuna – Ars čarolija na daskama BNP-a
U prepunoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sinoć je održana premjera predstave Uspavana ljepotica koja je u sklopu kulturne manifestacije Zeničko proljeće 2015. Predstava je u produkciji Ars Centra Zenica ( Osnovne baletne i muzičke škole i Baletnog studia Ars).
Ijako se radi o Baletnoj predstavi sa tematikom i pričom za djecu , u njoj su istinski mogli uživati posjetioci starosne dobi od 3 do 73 godine, kako je doista i bilo, jer je u publici bila prapranena jedne balerine, te mlađe sestre i braća naših balerina koji imaju nepune tri godine.
Program koji je pripremio Ars centar sastojao si iz tri djela: pozdravne numere Dječijeg hora Ars Centar na čelu sa nastavnicom Ninom Krehić, potom su posjetioci upoznali takmičare i varijacije koje su na profesionalim takmičenjima predstavljali BiH u Rumuniji i Bugarskoj, te premjera predstave Uspavana ljepotica. Program od sat i trideset minuta obuhvatio je stotinjak članova Ars centra od 3, 5 do 16 godina starosti i to djece iz Ars centra Zenica i Ars centra Kakanj, a čarolija koja se desila na daskama BNP bila je za pamćenje kako učesnicima tako i publici.
Ars tim je bio u proširenomo sastavu ( petnaestak osoba) jer je tehnički bilo zahtjevno odraditi realizaciju predstave sa tolko učesnika i odgovoriti zahtjevima koje je nosila predstava, te se može pohvaliti scenografsko i kostimografsko rješenje u predstavi , naročito ako se uzme u obzir da finansijska sredstva koja su odobrena od strane grada Zenice su u iznosu od 1000 KM što nije moglo pokriti ni troškove angažmana bugarke Svetlane Pavlove koja je postavljala predstavu i zajedno sa Eminom Stojšić potpisuje režiju i koreografiju.
Entuzijazmom roditelja i Ars tima, te kvalitetnim i predanim radom pokazalo se da je uspjeh moguć, te samim tim baletna umjetnost u Zenici polako dobiva svoje mjesto u kulturno umjetničkoj ljestvici grada i države i što je najvažnije dobiva svoju publiku. Za nekoliko godina kada ove mlade balerine budu završile baletno muzičku školu (koja je od septembra ove školske godine otvorena u Zenici pod imenom „ ARS CENTAR“) , imaćemo obrazovane baletne plesače i naše zeničke baletne pedagoge, izjavila je direktorica škole Biljana Trifković
Napomenimo i to da su glavne uloge u predstavi imali Alma Nasić (princeza) i Hamdija Cerić (princ) inače štićenici JU Dom i porodica, koje Baletna škola i studio Ars Centar stipendira kao vrlo talentovanu djecu kojima se treba pružiti prilika i razvijati njihov izrazito veliki talenat. Publika je njih i još stotinjak djece na sceni pozdravila velikim aplauzom na kraju izedbe predstave „Uspavana ljepotica“ .
Iz Ars cCentra poručuju da je ovo tek početak iznenađenja koja nam spremaju za ovu godinu, jer več 11 aprila biće audicija za mjuzikl koji se treba premjerno izvesti krajem godine, te pozivaju djecu i mlade od 5 do 18 godina da se što prije prijave za audiciju i dođu na istu 11. Aprila u BNP Zenica u 14h.
Ars Centru želimo mnogo uspjeha u daljem radu i još mnogo ovakvih premjera u našem gradu , a kako nam je direktorica škole izjavila već su neki pregovori oko gostovanja sa ovom predstavom po gradovima BiH. Na tom putu sretno Ars timu i djeci Ars-a !

Više na

Posted by Zenicablog on 6. April 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno