Info

Uskoro primjena Zakona o carinskoj politici?

Uskoro primjena Zakona o carinskoj politici u BiH
Uskoro primjena Zakona o carinskoj politici u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uskoro primjena Zakona o carinskoj politici u BiH?- Privredni subjekti u BiH uskoro bi mogli koristiti povlastice Zakona o carinskoj politici u BiH koji je usvojen prošle godine, a koji dosad nije primjenjivan.

Tim zakonom, između ostalog, domaći privrednici bit će oslobođeni carinskih dažbina na uvoznu opremu za proizvodnju.

Da bi Zakon o carinskoj politici u BiH mogao biti primjenjivan potrebno je još donošenje provedbenog propisa koji donosi Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hajrudin Podbičanin najavio je danas, 1. juna, da će provedbeni akt uskoro biti upućen Vijeću ministara BiH na usvajanje.

On je na radionici ”Olakšavanje trgovine u kontekstu primjene novog Zakona o carinskoj politici u BiH”, koju je organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH, rekao da će primjena Zakona domaćim privrednim subjektima omogućiti da budu konkurentniji na domaćem i regionalnom tržištu.

– Novi Zakon o carinskoj politici BiH omogućava privrednim subjektima da efikasnije, jednostavnije i modernije koriste carinske procedure. To, između ostalog, podrazumijeva maksimalnu upotrebu informacionih tehnologija, a minimalnu upotrebu fizičke kontrole – pojasnio je Podbičanin.

Cilj današnje radionice bio je pružiti pogled stanja u BiH u vezi s primjenom novog Zakona o carinskoj politici u BiH u kontekstu olakšavanja trgovine, te informirati učesnike o implementaciji međunarodnih konvencija o olakšavanju trgovine.

6yka.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno