Kultura

Uskoro izlazi roman “Krici iz dubine” u izdanju Gradske biblioteke Zenica autora Josipa Dujmovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Uskoro izlazi roman “Krici iz dubine” u izdanju Gradske biblioteke Zenica autora Josipa Dujmovića- Uoči skorašnjeg izlaska romana ‘’Krici iz dubine’’ u izdanju Gradske biblioteke Zenica
U tekućoj bh. književnoj produkciji nisu baš česta pojava zanatski čisto i korektno sklopljeni i ispisani žanr-romani – bez obzira koji su motivsko-sadržajni krugovi njima obuhvaćeni; ako se uz to desi još i da je riječ o autorskom prvijencu – kao što je to slučaj s ovom prozom Josipa Dujmovića – onda svjedočimo književnom i kulturnom događaju: ovo je zasigurno roman koji će se čitati, o kom će se govoriti i pisati! “Krici iz dubine” su ponajprije psihološki triler, po osnovnom žanrovskom formatu, ali bi se ova knjiga svakako mogla nazvati i ratnim romanom.
(Željko Grahovac)
Roman „Krici iz dubine“ je vrsta antiratnog pisma na strani demilitarizirajućeg pola i kompletna psihologizacija likova, koja je za autora od izuzetne važnosti, u cilju da nam predstavi antiratni pogled na svijet i uzaludnost i besmisao ratovanja ma koji ciljevi i razlozi da su u pitanju. Autor se, ako bi se filmskim terminom mogla objasniti ova literatura, najviše koristi krupnim planom, tražeći užas više u nama samima nego u ratnim grozotama koje su ogoljene do same granice izdržljivosti. Radnja se ponekad tako brzo odvija da nam se čini kao da gledamo naizmjeničnu smjenu filmskih sekvenci, dok se odmah zatim usporava, čime se stvara sve veća napetost.
(Nermin Ormanović)


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno