Info

Uskoro federalni Zakon o šumama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uskoro federalni Zakon o šumama – Federalna Vlada razmatrala je inicijativu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona za donošenje zakona o šumama FBiH. Rečeno je da je na sjednici održanoj 9. juna osnovana Radna skupina koja će pružiti stručnu pomoć federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u pripremi teksta nacrta zakona o šumama.

Federalna Vlada tada je zadužila Ministarstvo da, uz stručnu pomoć Radne skupine i u saradnji s nadležnim kantonalnim ministarstvima, Savezom općina i gradova FBiH, šumsko-gospodarskim društvima, znanstvenim i drugim nadležnim institucijama, što prije pripremi tekst nacrta zakona o šumama i dostavi ga Vladi FBiH na razmatranje i daljnju proceduru.

– Imajući u vidu da je federalni Zakon o šumama prestao da važi 2009, Vlada FBiH je 23. decembra te godine donijela Uredbu o šumama. Presudom Ustavnog suda Federacije od 23. marta 2011. utvrđeno je pravo Općini Konjic na lokalnu samoupravu, kao i to da federalna Vlada nije imala ustavni i zakonski osnov da Uredbom o šumama uredi ovu oblast.

Tačkom 2 navedene presude data je mogućnost, kao prelazno rješenje, da se u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja presude zakonom uredi materija koja je osporena Uredbom, kazao je Himzo Smajić, ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK-a.

Kako u tom periodu nije donesen zakon, pojasnio je ministar Smajić, u nedostatku zakona na federalnom nivou, Skupština ZDK-a je 4. jula 2013. donijela Zakon o šumama na nivou ovog kantona. Naglasio je kako postoji zahtjev federalnog premijera od 12. februara ove godine za ocjenu usklađenosti Zakona o šumama ZDK-a.

Nakon toga Zakonodavno-pravna komisija Skupštine ZDK-a je uputila inicijativu da se donese federalni zakon o šumama. Kantonalno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je, dodao je, podržalo ovu inicijativu koja je upućena Parlamentu FBiH.

– Bila je presuda Ustavnog suda koja tretira raspodjelu prihoda za općine Vareš i Olovo kao naknadu za korištenje šuma. Početkom 2015. godine, Skupština ZDK-a je usaglasila Zakon o šumama ZDK-a sa ovom presudom, istakao je ministar Smajić i dodao da je ostavljena sloboda općinama Vareš i Olovo za korištenje tih sredstava koja im pripadaju na osnovu tih prihoda. Daje se ukupno pet posto ukupne vrijednosti.

U toku su aktivnosti na pripremi teksta nacrta zakona o šumama FBiH i na usaglašavanju stavova interesnih strana.

Šume i šumska zemljišta su osnovni prirodni resurs čije vrijednosti se manifestuju kroz ekološke, socijalne i proizvodne funkcije šuma. Pod šumom se podrazumijeva zemljište prekriveno šumskim drvećem ili šumskim grmljem čija površina prelazi 500 kvadratnih metara i čija je širina najmanje deset metara.

Šumom se smatraju i šumski rasadnici, plantaže šumskog drveća, čistine za trase dalekovoda i drugu javnu infrastrukturu u šumi koja se koristi po osnovu prava za prelazak preko tuđeg zemljišta, šumski putevi i druga šumska transportna i protivpožarna infrastruktura, dijelovi zemljišta koji su predmet pošumljavanja, površine namijenjene rekreaciji, kao i jezera, tekuće površinske vode i druge površinske vode i močvare unutar šuma kojima se upravlja posebnim zakonom. (Akta)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno