Info

Uskoro će se kažnjavati svako prefarbavanje i uništavanje ćirilićnih, ali i latiničnih natpisa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnički dom državnog parlamenta jučer je usvojio prijedlog zakona o dopuni Zakona o sigurnosti saobraćaja kojim se detaljno propisuje kazna za uništavanje ćirilićnih i latiničnih natpisa na raznim tablama u BiH.

Inicijativa koju je u parlament uputio Damir Arnaut (NS) u jesen prošle godine konačno je usvojena. Većina je podržala dopunu zakona kojim se dodaje novi stav koji glasi: Za prekršaj prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja natpisa na jednom od dva prisutna pisma (latinica i ćirilica), počinilac će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1.000 KM.

Informacija o počiniocu će se dostaviti nadležnom tužilaštvu.

Već godinama širom BiH primjetno je oštećivanje saobraćajnih znakova ili informativnih tabli na način da ih neko prefarba ili na neki drugi način prekrije samo jedno od dva pismau BiH na kojem je natpis ispisan. Kako bi se spriječio taj vandalizam sada je zakon precizno definisao kazne za takvo postupanje.

Za zakon je glasalo 27 zastupnika u Predstavničkom domu, protiv je bilo 7, dok je 7 bilo suzdržano. Arnaut se kratko osvrnuo na Twitteru kazavši da su protiv bili Sanja Vulić, Obren Petrović i Jakov Galić iz SNSD-a, ali i zastupnici HDZ-a.

Sada preostaje da ovaj prijedlog zakona usvoji i Dom naroda, a zatraženo je da se razmatra po hitnom postupku. Međutim, ukoliko i u Domu naroda bude raspoloženje SNSD-a i HDZ-a kao u Predstavničkom domu onda bi i ovaj zakon mogao biti zaustavljen.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno