Info

Usklađenost bh. standarda sa evropskim

Seminar “Tehnički propisi, standardizacija, certifikacija” održava se danas u Sarajevu u organizaciji Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Instituta za standardizaciju BiH, Instituta za akreditiranje BiH i Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Direktor Instituta za standardizaciju BiH Aleksandar Cincar naglasio je da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nalaže BiH da uskladi svoju infrastrukturu kvaliteta s praksama EU, što podrazumijeva jačanje kapaciteta i sinhronizaciju bh. institucija koje čine tu infrastrukturu. Dodao je da je trenutno bh. standardizacija s evropskom usklađena oko 82 posto, što je zahtijevalo usvajanje 18.000 dokumenata.

Cincar je naglasio da usvajanje Direktiva novog pristupa omogućava bh. proizvođačima da ubuduće na svoje proizvode stavljaju oznaku CE, koja
je svojevrstan “pasoš” za proizvod pri izvozu u EU.

On je rekao da je Institut za standardizaciju BiH na svojoj internet stranici uspostavio Informacionu tačku putem koje se privrednici mogu informirati koje standarde trebaju koristiti ili kako ocijeniti usklađenost proizvoda. Direktorica Sektora privrede VTKBiH Ognjenka Lalović istakla je da je
seminar organiziran da bi informirali privredne subjekate o nadležnostima i aktivnostima relevantnih institucija o unapređenju infrastrukture kvaliteta u BiH.

Pojasnila je da je neophodno da bh. proizvođači budu upoznati o tehničkim propisima i standardima potrebnim za što konkurentniju poziciju njihovih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem