Zenica

Ured za borbu protiv korupcije ZDK održao radionicu za koordinatore o izradi planova integriteta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ured za borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine (APIK BiH) te uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organizirao je za koordinatore antikorupcijskih aktivnosti organa/institucija i gradova/općina ZDK-a radionicu na temu “Izrada planova integriteta i registar rizika”.

Direktor APIK-a BiH Elvis Kondžić istakao je kako je ova radionica veliki korak i za svaku pohvalu jer je organizirana na inicijativu Ureda za borbu protiv korupcije Vlade ZDK.

– Danas smo u Zenici, gdje pokušavamo etablirati izrade planova integriteta kao prvog stepena borbe protiv korupcije, u smislu prevencije korupcije u našim institucijama.

Želimo poslati i poruku da institucije pripadaju građanima i da svi koji su danas došli ovdje, a predstavljaju svoje institucije, imaju namjeru da te institucije vrate građanima, na način da će sami početi da skeniraju svoje slabosti na korupciju izradom planova integriteta i, naravno, kasnije i procesuiranjem svih eventualnh neregularnosti u tom radu- kazao je Kondžić.

Partnerske organizacije državne organizacije APIK-a BiH, ističe, su svi ostali uredi ili tijela za borbu protiv korupcije iz cijele BiH, kao i međunarodne organizacije OSCE, Delegacija Evropske unije, USAID te ambasade prijateljskih zemalja.

– Planovi integriteta su kontinuiran proces i mnoge institucije trebaju da se, uopće, upoznaju sa značajem planova integriteta, a onda i sa mehanizmima i koracima izrade tih planova. Međutim, ono što mnogo bitnije od svega toga jeste Strategija za borbu protiv korupcije, kojantreba da se usvoji na nivou države, a, onda, da bude spuštena ili da ostali nivoi usklade svoje aktivnosti sa državnom strategijom.

Mi smo jučer na Vijeću ministara BiH dobili odobrenje, odnosno izglasana je Radna grupa za izradu Strategije, tako da se nadamo da će i ove, a i sve naredne aktivnosti biti intenzivirane u narednom periodu – naglasio je Kondžić.

Premijer Pivić i nekoliko ministara sudjelovali su u uvodnom dijelu radionice.

-Mi smo već na početku, u samom ekspozeu kada je izglasana nova vlada, između ostalog, fokus stavili na borbu protiv korupcije. To je, zaista, naše iskreno opredjeljenje i na tome ćemo zaista raditi. Jedan od prvih koraka je da ćemo u parlamentarnu proceduru uputiti i zakon koji se odnosi na oblast korupcije, odnosno prijavljivanje imovine nosilaca javnih funkcija.

To je samo jedan segment onoga što ćemo raditi, svakako pored toga ćemo raditi i na drugim važnim pitanjima koja se odnose na borbu protiv korupcije. U tom ćemo smislu uključiti i sve institucije koje pripadaju ZDK-u – najavio je premijer Pivić, koji je dodao kako će nastaviti proces provjere diploma zaposlenih u svim ustanovama i institucijama tog kantona.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno