Politika

Urbanizacija kao estetizacija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Urbanizacija kao estetizacija  – Ukoliko konsultujemo enciklopedije i rječnike, i u raspravu o urbanizaciji pođemo bez predrasuda tipa nekakvog urbanocentrizma, vidjet ćemo da ona (dakle urbanizacija) kao svoju pretpostavku podrazumijeva građevinski poduhvat u vidu izgradnje komunikacija, obrazovnih, zdravstvenih, kulturnih i sportskih zdanja, parkova, trgova…

Ovakva zdanja služe za kasniju ili uporednu „duhovnu nadgradnju grada“ u vidu, prije svega, estetizacije i humanizacije mjesta življenja. To je zato što zdanja trebaju služiti ljudima, a ne ljudi njima. Teško je, ukoliko niste do kraja maliciozni, sporiti građevinske projekte realizirane u posljednjih desetak godina u Zenici.

Na čelu ovih neimara, kao nesporni idejni vođa, bio je rahmetli Husejin Smajlović, čovjek čije napore vide svi koju prođu kroz ili kao turisti uđu u ovaj grad. Zeničanin Husejin Smajlović time je stvorio fundamente za narednu fazu u kojoj veliku rolu trebaju igrati umjetnici svih profila.

Hoću reći da je vrijeme za estetizaciju Zenice u vidu umjetničkih djela koja će krasiti naše trgove, parkove, autobusku i željezničku stanicu, ulaze u škole i na Univerzitet. Metaforički rečeno, želim u svom gradu sretati najpoznatije Zeničane iz svih polja njihovog djelovanja, kao što srećem Beethovena u Bonnu, Grotiusa u Delftu, Sokrata u Atini, Mešu Selimovića u Tuzli…

Osim toga, tokom večernjih šetnji želim svojim prijateljima izvan Zenice pokušavati objasniti namjere zeničkih slikara, pjesnika, filozofa, muzičara… kada su navlastito tumačili svijet. Eto, zbog ove, druge faze urbanizacije, vrijedi latiti se političkog života. I to u stranci koja je omogućila Husejinu Smajloviću realizaciju građevinskih projekata.

Ergo, urbanizacija nije samo građevinski poduhvat. To je zajednički napor onih koji grade sa onima koji znaju šta je lijepo, to jest građevinara i umjetnika. Taj će se „dijalog“, uvjeren sam, najbolje vidjeti na našim trgovima.

Spahija Kozlić

(autor je nosilac Liste SDA Zenica za Gradsko vijeće Zenica na predstojećim izborima i profesor sociologije i filozofije na UNZE)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno