Biznis

Uputili zahtjev: Više od 6.700 zaposlenih u rudnicima traži veće plaće

Podijeli ovu vijest:

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), uputio je zahtjev za povećanje plaća za više od 6.700 radnika zaposlenih u rudnicima uglja koji djeluju u sastavu Elektroprivrede BiH.

Oni traže povećanje plaće u iznosu od pet posto, kroz povećanje osnovice za obračun, a zahtjev su već uputili premijeru FBiH Fadilu Novaliću, federalnom ministru industrije, energetike i rudarstva Nerminu Džindiću, generalnom direktoru Elektroprivrede BiH Admiru Andeliji te direktorima rudnika u sastavu koncerna.

– Mi smatramo da je zahtjev za povećanje plaća realan s obzirom na evidentan rast cijena osnovnih životnih namirnica. Uradili smo analizu materijalnog položaja radnika u sastavu koncerna i analizu rasta cijena i mislimo da je to legitimno i pripadajuće pravo – kaže Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika.

PROČITAJTE I:   Pčelari zadovoljni godinom: Po košnici vađeno između 20 i 30 kilograma meda

On kaže da je povećanje potrebno i da bi se zaustavio odlazak mladih i kvalifikovanih radnika, koje rudnici trebaju, a sve ih je teže naći.

– Prvi kopač i bagerista imaju plaću oko 850 KM. To nije puno, a posebno ako pokušavate da nekim pravilnicima o radnom učinku tu plaću umanjite za gotovo 40 posto. Pri svemu tome, nisu osigurani humaniji uvjeti rada i pouzdana oprema. Teško je očekivati da će mladi ljudi htjeti da rade u rudnicima – pojašnjava Husić.

PROČITAJTE I:   Boravišnu dozvolu EU dobilo 33.212 državljana BiH

On rečeno ilustrira podatkom da je u Rudnicima uglja Kreka Tuzla do prije 60 dana bilo zaposleno gotovo 2.130 radnika, a sada ih je oko 2.060.

– Svi koji su mogli ispuniti uvjete za penzionisanje su to odmah uradili, a s druge strane imamo odliv mlade radne snage, kvalifikovanih zanatlija, koji su veoma traženi. Do kraja godine u Kreki ćemo imati manje od 2.000 radnika – navodi Husić.

Sindikat zaposlenih u rudnicima zatražio je očitovanje po svom zahtjevu najkasnije do 15. oktobra, a istovremeno traže da se povećanje plaća od pet posto počne primjenjivati već od 1. novembra.

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno