Info

Upozorenje iz Donorske mreža BiH: Donorska mreža pred gašenjem

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje Donorska mreža u Bosni i Hercegovini uputilo je dopis federalnom ministru zdravstva Nediljku Rimcu i direktorici Centra za transplantacijsku medicinu Oliveri Tadić, u kojem je ukazalo na neadekvatnu podršku nadležnih institucija u oblasti promocije donorstva i transplant programa te najavu gašenja Donorske mreže u BiH.

Pismo i obavijest o statusu donorstva i transplantacije te najavu mogućeg gašenja Donorske mreže u BiH, ukoliko nadležna ministarstva ne poduzmu ozbiljne korake u sistemskoj podršci, potpisali su članovi Upravnog odbora Donorske mreže i predsjednica, emeritus prof. Halima Resić.

Pismo je poslato i nadležnim ministarstvima: Federalnom ministarstvo zdravstva i Ministarstvu civilnih poslova BiH te kantonalnim ministarstvima zdravstva.

Iz Donorske mreže u BiH su istakli da duže od 20 godina, Donorska mreža u BiH, zajedno sa Federalnim udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika, održava nadu pacijenata u transplantacije u Bosni i Hercegovini.

– Posljednjih pet godina, jedini provodimo kampanje promocije donorstva i zagovaranje za transplantacije u BiH. Potpuno je sigurno, da je svijest građana, koliko god još na niskom nivou ali postoji – rezultat isključivo našeg rada, jer se niko drugi ne bavi ovim pitanjem, što je nedopustivo u bilo kojoj evropskoj zemlji – istakli su iz Donoske mreže u BiH.

Naglasili su da su se tokom posljednje tri godine, obratili više puta većini nadležnih institucija, i sa svima održali i sastanke, kao i sa desetinom drugih osoba koje su predstavnici izvršnih ili zakonodavnih vlasti u BiH, ali nažalost – niko nije prepoznao značaj i poduzeo korake u programskoj i sistemskoj podršci transplantacijama i donorstvu u BiH.

– Za to vrijeme mnogi pacijenti su izgubili živote, većina je izgubila nadu, a jedan dio pacijenata se uspio transplantirati u inostranstvu, pritom uzrokujući višemilionski odliv novčanih sredstava za zdravstvo iz ove države. Premali je broj naših sugrađana imao sreću da bude spašena zahvaljujući nekolicini osviještenih porodica koje su odobrile doniranje organa svojih preminulih članova – naglasili su.

U pismu su predstavili i rezultate volonterskog rada njihovih članova, kao i informacije o sredstvima kojima su raspolagali.

Dodali su da Donorska mreža treba sredstva u mjesečnom minimalnom iznosu od 5.000 KM za kampanje, ali i za redovni rad i funkcionisanje koji obuhvataju: web stranicu i održavanje, poštansko slanje donorskih kartica, računovodstvene usluge, troškove godišnjeg finansijskog izvještaja i bankarske provizije te zapošljavanje jedne osobe na puno radno vrijeme.

– Očekujemo Vaš odgovor i nadamo se razumijevanju značaja rada i opstanka Donorske mreže. U suprotnom, u martu ćemo obilježiti Svjetski dan bubrega i obavijestiti javnost o razlozima i gašenju Donorske mreže u BiH – upozorili su iz tog udruženja.

Donorska mreža u BiH je nevladina organizacija, registrovana u Tuzli 2002. godine, a danas sa sjedištem u Sarajevu, čija je predsjednica akademkinja, emeritus prof. dr Halima Resić.

Članstvo Donorske mreže u BiH čine ljekari i pacijenti, ali i drugi građani koji zahvaljujući angažovanju i radu Donorske mreže prepoznaju značaj donorstva i transplantacija u Bosni i Hercegovini. Osnovna misija je educiranje građana, pacijenata i ljekara o značaju doniranja organa nakon smrti i poboljšanje stanja u oblasti transplantacija.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno