Posuđeno

Upozorenje iz AMZ: u proljeće ’17 gasimo kotao

Pismo iz AMZ
Pismo iz AMZ
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Upozorenje iz AMZ: u proljeće ’17 gasimo kotao- Generalni direktor ArcelorMittal Zenica (AMZ) Bidžu Nair (Biju) uputio je početkom sedmice dramatično pismo Gradskoj upravi i gradonačelniku Zenice Husejinu Smajloviću, kojim ih obavještava da će ova kompanija, ako hitno ne dođe do pregovora o daljim koracima, na proljeće 2017. ugasiti kotao kojim se grije Grad.

Nair je, saznajemo u ovoj kompaniji, naglasio da je slično upozoravajuće pismo poslao još u julu 2014., ali da nikad nije dobio odgovor. U svom pismu navodi da kotlovi izgrađani 1974., nisu radili od 1992. do 2000, a nakon još jedne rekonstrukcije 2007. je pokrenuta integralna proizvodnja. Ipak, iako je samo u posljednjih pet godina uloženo 9,1 miliona KM, kotlovi su davno “muzejski eksponati” i više nije moguće da ih se popravlja, a da se to isplati da paralelno funkcionira i stem grijanja grada.

– Želimo vas informisati da je ArcelorMittal Zenica unajmio dva manja kotla na zemni gas koji će podržavati proizvodne operacije na koksari, a iznajmljen je i jedan mali kotao za Valjaonice. U najboljem slučaju AMZ će poduzeti sve mjere kako bi se isporuka toplinske energije sa postojećih kotlova nastavila i u sezoni 2016/17. To znači da je počev od danas, preostalo dvije godine da se pronađe alternativno rješenje za grijanje grada, što predstavlja veliki izazov, piše Nair Smajloviću, pozivajući ga da njegovo pismo ozbiljno razmotri i odmah preduzme aktivnosti na iznalaženje rješenja, u čemu će, kako kaže, Grad imati podršku “za bilo koju inicijativu”.

To znači da nakon 15. aprila 2017., ako postojeći kotlovi dožive taj datum, Mittal nema namjeru da ih više popravlja, obnavlja ili ih koristi za zagrijavanje. Postojeća dva kotla se sastoje od po 70 kilometara cijevi u koje se ubacuje hiljade kubika vode koja se nakon zagrijavanja šalje u sistem grijanja dug nekoliko stotina kilometara u centru grada i nekim prigradskim naseljima.

U pismu iz jula 2014. Nair je Smajloviću predlagao zajedničku kupovinu kotlova, zajedničku investiciju u nove projekte ili rekonstrukciju, obzirom da Mittal ima više štete nego koristi od postojećeg stanja, prije svega zbog lošeg publiciteta i nezadovoljstva građana. Još od 2008. Smajlović nade polaže u gradnju Termoelektrane (TE) Zenica na gas, ali projekat KTG Zenica još nije počeo ni sa građenjem, jer kineski investitori ne mogu dobiti političku saglasnost svih nivoa vlasti i osigurano tržište za struju koj bi se proizvodila u toj TE, dok bi kao “nus-produkt” bila para za zagrijavanje grada. Identičnu opciju sa postojećom parom iz TE Kakanj Smajlović i saradnici su godinama odbijali.

I pored više pokušaja jučer nismo uspjeli dobiti Smajlovićev komentar na Nairovo pismo, te hoće li o sadržaju pisma upoznati Gradsko vijeće. Sljedeća sjednica GV Zenica zakazana je za 24. novembar, ali u dnevnom redu nema informacije o ovom alarmantnom pismu iz Mittala.

(Avaz) Upozorenje iz AMZ Upozorenje iz AMZ Upozorenje iz AMZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno