Zločini

Uposlenica KPZ Zenica osumnjičena da je ukrala pola miliona KM iz sindikalne kase

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uposlenica Kazneno-popravnog zavoda Zenica i povjerenica Sindikalne organizacije te ustanove osumnjičena je da je pronevjerila 500.000 KM iz zajedničke kase, saznaje Klix.ba.

Nestao je novac iz zajedničke kase KPZ-a Zenica. Radi se o kasi uposlenika te institucije koji su članovi sindikata.

Za pronevjeru novca saznalo se nakon što povjerenica sindikata nije podnijela izvještaj, poslije čega je direktor KPZ-a Redžo Kahrić pozvao svoje pomoćnike, povjerenicu i predsjednika sindikata tražeći da mu se objasni šta se događa.

To je posebno bilo bitno zbog toga što je povjerenica u isto vrijeme i zaposlenica KPZ-a, pa su u opasnosti bili i osuđenički depoziti.

Kako nezvanično saznajemo, na optužbe je kratko odgovorila da ima porodičnih problema te da novac jeste koristila zbog čega je došlo do nedostatka u kasi.

“Radi se o uposlenici koja uskoro stiče uslove za penzionisanje, pa nikome od kolega nije jasno zašto se odlučila na taj potez koji je oštetio zajedničku kasu radnika KPZ-a. Uposlenici Kazneno-popravnog zavoda Zenica koji su članovi sindikata u toj kasi štede novac za penziju”, kaže naš izvor.

Odmah je naređeno da ona bude razvlaštena iz blagajne KPZ-a te da se oformi komisija koja će provjeriti da li je sve u redu kada je u pitanju zatvorski novac.

Komisija je utvrdila da nema problema, ali budući da su zatvor i sindikat dvije različite pravne osobe, sindikat razvlastio povjerenicu i ona je prošloga petka do 13 sati morala dostaviti izvještaj.

Predsjednik sindikata je, kako saznajemo, javio direktoru KPZ-a šta su njegova saznanja, i on je povjerenici odmah oduzeo ključeve od kancelarije te analitičke kartice zajedničke kase prebacio u drugu kasu o čemu je napravio i izvještaj.

Navodno se radi o pronevjeri više od 500.000 KM novca koji su uplaćivali članovi sindikata, a nikome nije jasno kako je došlo do zloupotrebe.

Jedan od sinova povjerenice sindikata je novac koristio u kladionicama, a dala je izjavu da će do 1. marta prodati kuću u Banjoj Luci i da će dugovanje na taj način izmiriti.

Istraga je, kako saznajemo, već u toku nakon što je policija u petak izuzela dokumentaciju, a do objave ovog teksta nismo dobili odgovor Tužilaštva ZDK koji će javnosti biti prezentiran nakon što ga iz te institucije dostave portalu Klix.ba.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno