fbpx
Zenica

Upitna sezona grijanja zbog štrajka radnika AMZ-a? 

Upitna sezona grijanja zbog štrajka radnika AMZ-a?  Iako su iz Javnog preduzeća “Grijanje” Zenica potvrdili za Dnevni avaz kako bi sezona grijanja trebala početi danas, zbog najavljenog štrajka Sindikata radnika “ArcelorMittala” upitna je cjelokupna sezona grijanja.

Kolektivni ugovor 

Podsjetimo, Upravni odbor Sindikata “ArcelorMittala”, uz samo jedan suzdržan glas, donio je odluku o zakazivanju generalnog štrajka u ovoj kompaniji, koji će stupiti 23. oktobra.

Generalna obustava rada zakazana je zbog nepotpisivanja pojedinačnog kolektivnog ugovora, koji su predstavnici Sindikata dostavili Upravi kompanije 17. januara ove godine.

Na dan početka štrajka, već od sedam ujutro, neće biti proizvodnje, ulaza sirovine niti prodaje robe. Sva postrojenja će ići na toplotni režim, najavio je Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata AMZ-a.

Da je sezona grijanja upitna zbog najavljenog štrajka, potvrdila nam je i Alena Kahrimanović, portparol “ArcelorMittala”.

– Štrajk može utjecati na sezonu grijanja u gradu Zenica, jer se tehnički ne može postići balans plinova i pare u kompaniji u situaciji kad visoka peć ne radi. Pregovori sa Sindikatom su u toku i mi smo optimisti da ćemo što prije pronaći prijateljsko rješenje za ovo pitanje kako bismo izbjegli neugodnost za građane Zenice – kazala je Kahrimanović. 

Poslovni prostori 

Podsjetimo, na sistemu daljinskog grijanja aktivno je skoro 13.000 potrošača, a zagrijava se skoro 650.000 kvadratnih metara stambenih te skoro 200.000 kvadratnih metara poslovnih prostora.

Stanje mreže loše, kotlovi na izdisaju 

Sa sistema grijanja ove godine se isključilo 450 korisnika, ali ih se u istom periodu vratilo stotinu.

Iz Javnog preduzeća procjenjuju da bi zenička Toplana, realno, mogla početi s radom za 18 mjeseci, a da je stanje mreže loše te da su stari kotlovi na izdisaju.

(Hayat/Foto: Ilustracija)

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010