Biznis

UPFBiH poziva DERK da odbije zahtjeve za povećanje tarife za mrežarinu i tarife za rad NOSBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine najoštrije se protivi neopravdanom i neprihvaljivom zahtjevu Elektroprijenosa BiH koji je od Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) zatražio povećanje tarife za usluge prijenosa električne energije tzv. mrežarine za oko deset posto, kao i zahtjev Nezavisnog operatera sistema u BiH koji traži povećanje tarife za rad NOS-a i tarife za sistemsku i pomoćne usluge za 2020. godinu za oko 50 posto.

Naime, Elektroprijenos BiH zatražio je o DERK-a povećanje tarife za usluge prijenosa električne energije (mrežarina) za otprilike deset posto, što predstavlja povećanje ukupnog prihoda ove kompanije za oko 25 miliona KM, dok Nezavisni operater sistema u BiH traži povećanje tarife za rad NOS-a, kao i tarife za sistemsku i pomoćne usluge za 2020. godinu za oko 50 posto, što opet predstavlja povećanje prihoda za oko četiri miliona KM.
Iz Udruženja poslodavaca FBiH smatraju da je predloženo povećanje apsolutno neopravdano i neprihvatljivo te da je apsurdno da Elektroprijenos BiH kao razlog za povećanje usluga prenosa električne energije navodi isključenje Aluminija Mostar. Iz Udruženja poslodavaca FBiH, također, napominju da su u državama regiona ove tarife znatno niže nego u Bosni i Hercegovini.

„Ukoliko DERK prihvati prijedloge, to će značiti povećanje cijene mrežarine na prijenosnoj mreži i povećanje ukupne cijene električne energije od tri do četiri posto, odnosno, ukupnih troškova nabavke električne energije za sve velike kupce u BiH priključene na visoki napon. Kao posljedica toga, u narednom koraku, bi došlo do povećanja distributivnih mrežarina, a što bi imalo direktni uticaj na sve kupce električne energije, uključujući i domaćinstva, te bi na koncu rezultiralo povećanjem cijena proizvoda i usluga“, ističu iz UPFBiH.

Shodno navedenom, Udruženje poslodavaca FBiH poziva DERK da razmotri opravdanost traženog povećanja, da se uradi analiza troškova mrežarine u državama regiona i pokazatelja poslovanja u proteklom periodu, jer iz onoga što je trenutno dostupno javnosti, opravdanost povećanja cijena tarifa se ne može ničim opravdati.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno