Zenica

UNZE: Saopštenje za javnost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom nedavno objavljenih informacija i iznesenih stavova Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, a u vezi sa pitanjem naknada za upis studenata, Univerzitet u Zenici daje slijedeće SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Studenti Univerziteta u Zenici na ime školarine za redovni studij plaćaju troškove u iznosu od 50.00 KM, što predstavlja najniži iznos ove vrste u BiH. Na ostalim javnim univerzitetima u BiH iznos upisnine je sljedeći: 100.00 KM na Univerzitetu u Sarajevu, 200.00 KM na Univerzitetima u Tuzli i Bihaću i 400.00 KM na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru. Upisnina na Univerzitetu u Zenici je u periodu od 2006.- 2010. godine iznosila 100.00 KM, a 2011. godine taj iznos, kao i iznos ostalih troškova za studente, je Odlukom tadašnje Vlade, na čelu sa premijerom Fikretom Plevljakom, smanjen za 50 %, tako da se od tada za upisninu plaća 50.00 KM. Bez obzira na zahtjeve Senata za vraćanjem primjene stare odluke, taj iznos se do danas nije mijenjao (prilog: Odluke o visini školarine iz 2010. i 2011. godine). Senat Univerziteta u Zenici je i prethodnih godina tražio da se visina troškova za upis studenata vrate na nivo iz 2010. godine, međutim Vlada ZDK nije uvažila zahtjev Univerziteta. Zašto resorno ministartsvo nije reagovalo prošle godine? Na ovo pitanje nije teško odgovoriti. U prošloj godini nije bilo izbora!

Finansijsko-materijalni položaj Univerziteta u Zenici nije zadovoljavajući iz razloga nedovoljnog izdvajanja sredstava iz Budžeta ZDK. Na ovaj problem predstavnici i organi Univerziteta u Zenici već dugi niz godina ukazuju, te kroz minimalno povećanje vlastitih prihoda pokušavaju osigurati neophodne uslove za rad Univerziteta.

Od 2019. godine do danas budžetska sredstva koja se izdvajaju za Univerzitet u Zenici se kontinuirano smanjuju, tako da je u odnosu na budžetski zahtjev u istom periodu budžet smanjen za 5.446.317,00 KM. Taj nedostatak je za nas značio nemogućnost realizacije određenih aktivnosti i uvođenje brojnih mjera štednje, a sve to negativno utiče na razvoj Univerziteta.

U skladu sa Strateškim pravcima razvoja visokog obrazovanja u BiH, a koji su vezani za pristupanje BiH Evropskom prostoru visokog obrazovanja, istaknutim u Zakonu o visokom obrazovanju, nadležni organi vlasti imaju obavezu povećati izdvajanja za naučnoistraživački rad na univerzitetima, te povećati udio javnog budžeta koji se izdvaja za visoko obrazovanje. Prema navedenoj Strategiji postoji i obaveza utvrđivanja procenta BDP za visoko obrazovanje putem kombinacije javnih sredstava i privatnih doprinosa. Bez obzira na sve navedeno, Univerzitetu u Zenici se ne obezbjeđuju neophodni uslovi kako za osnovno djelovanje u infrastrukturi tako i za potrebe istraživačkog rada.

U duhu navedenih činjenica i stanja Univerziteta može se posmatrati i status radnika. Naime, plaće i naknade radnika našeg univerziteta su također među najnižim u visokom obrazovanju u BiH. Ako poredimo status i angažman profesora na Univerzitetu u Sarajevu i u Zenici, dolazimo do podatka, da profesor sarajevskog univerziteta ima oko 1.000,00 KM višu plaću, a za manje opterećenje. Kolege iz Tuzle također ostvaruju oko 500.00 KM veća primanja. Ovdje ne treba tretirati samo nastavnike i njihova primanja, nego posebnu pažnju treba obratiti na plaće administrativnog osoblja čija su primanja izuzetno mala, a oni čine većinu zaposlenih na Univerzitetu u Zenici.

Ističemo da Sindikalna organizacija Univerziteta u Zenici djeluje neovisno i bez ikakvog uticaja univerzitetskih organa i organa članica Univerziteta, te da ovako loš položaj i status svih radnika na Univerzitetu u Zenici između ostalog predstavlja razlog za organiziranje štrajka koji je ranije i najavljen. Razlog organiziranja štrajka nikako nije visina školarine. Resorno ministarstvo treba promijeniti svoj odnos prema Univerzitetu u Zenici i nikako javno bez argumentacije osuđivati pokušaj Univerziteta da barem djelimično riješi aktuelne probleme.

S poštovanjem,
Univerzitet u Zenici



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno