Politika

UNM Zenica – Reakcija na saopštenje za javnost SDP-a Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

UNM Zenica – Reakcija na saopštenje za javnost SDP-a Zenica od dana 15.05.2018. godine – Poštovani, ovim putem reagujemo na saopštenje za javnost izdato od strane SDP-a Zenica, dana 15.05.2018. godine, a povodom Odluke o finansiranju stanova socijalno ugroženih kategorija, koja je donesena krajem prošle godine od strane vladajuće većine vijeća Grada Zenice.

U svome saopštenju navodite da je odluka donesena sa ciljem akumuliranja sredstava radi održavanja stambenih jedinica koje su namjenjene za socijalno-neprofitno stanovanje, odnosno da Grad Zenica treba preuzeti dužnost održavanja ovih stambenih jedinica. Stoga, podsjećamo vas da Romi, a i sve ostale socijalno ugrožene kategorije koje žive u ovim stambenim jedinicama, već duži niz godina plaćaju nakande za stanovanje u ovim zgradama, a da je prema kantonalnom Zakonu o socijalno-neprofitnom stanovanju predviđeno da se upravo ove nakande koriste u svrhu troškova održavanja ovih stambenih jedinica. Ove naknade Grad Zenica ubire već duži vremenski period, a ove stambene jedinice, naročito one na Bristu, propadaju sve više iz dana u dan. Sami romi se pitaju gdje idu ova sredstva namjenjena za održavanje ovih zgrada, jer se već par godina niti jedna marka nije uložila u zgrade na Bristu, a i sve ostale stambene jedinice namjenjene za socijalno-neprofitno stanovanje. Stanari tzv. „romskih zgrada“ na Bristu moraju sami snositi troškove popravki i održavanja ovih stambenih jedinica, iako uredno plaćaju ovu nakandu. Stoga, ovim putem pozivamo i nadležnu Gradsku službu da javno objavi koliko je novca od ovih nakanda utrošeno na redovno održavanje stambenih jedinica na Bristu?

Spominjete da je Grad Zenica u buđžetu za 2018. godinu namjenio 10.000KM za održavanje ovih stambenih jedinica. Stoga vas pitamo zar zaista mislite da su ova sredstva dovoljna za održavanje istih? Veliko je pitanje da li bi ovaj iznos uopšte bio dovoljan samo za otklanjanje nedostataka u zgradama na Bristu, a da ne spominjemo ostale stambene jedinice namjenjene za socijalno-neprofitno stanovanje koje se nalaze na području grada. Potom navodite da bi se ukidanjem plaćanja ovih nakanda ove stambene jedinice pretvorile u „kasine“? Stoga, kategorično tvrdimo da ne bi, jer bi korisnici ovih stambenih jedinica sklopili ugovore sa stambenim upraviteljima, po pravičnim tržišnim cijenama. Budući da je visina dosadašnje nakande iznosila 0,5KM/m2 za nezaposlene, odnosno 1,00KM/m2 za zaposlene, nakanda za održavanje ovih stambenih jedinica iznosila je 25, odnosno 50 KM na mjesečnom nivou. Pa u glavnom gradu BiH – Sarajevu, prosječna cijena nakande za održavanje zajedničkih prostorija zgrade iznosi od 10-15KM, a da ne spominjemo Zenicu!

Potom navodite da se problematika vezana za socijalno-neprofitno stanovanje na području Zenice politizira?! Ovim putem želimo istaknuti da Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice izravno ne podržava niti jedan politički subjekt. Međutim, prije nego smo krenuli u borbu za prava obespravljenih roma i svih ostalih socijalno ugroženih kategorija, razmotrili smo mogućnosti za rješavanje ovoga problema. Postoje dva načina, a to su jedan koji je zasnovan na pravnom, odnosno zakonskom pristupu, kroz izglasavanje u Gradskom vijeću nove odluke kojom bi bila ukinuta obaveza plaćanja ovih naknada, a drugi, za kojim još uvijek ne želimo posezati, jeste blokada zeničkih prometnica sve do ispunjenja naših uvjeta. Da bi se ovaj problem riješio na prvi način, odnosno pravnim putem, potrebna nam je podrška političkih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću, te stoga Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice mora surađivati sa istima, što ne znači da se bavi politikom i da politizira ovu problematiku. Napominjemo i da smo podršku za rješavanje ovoga problema prvobitno tražili od pojedinih članova vladajuće većine u Gradskom vijeću, upravo iz razloga da se u javnosti ne bi „spinovalo“ da se radi o pobuni protiv Gradonačelnika, međutim, nažalost isti su se oglušili na naše zahtjeve.

Također, navodite da ste zajedno sa Asimom Musićem analizirali informacije vezane za ovu problematiku? Stoga, pitamo vas na koji je to način kompetentan Asim Musić da daje stručno mišljenje na ovu problematiku? Isti je trebao za skoro dvije godine svoga mandata pokrenuti pitanje izrade socijalne karte romske populacije sa prostora grada Zenice, jer Grad Zenica je jedan od rijetkih gradova u BiH koji još uvijek nije izradio istu. Također, dotični gospodin koji je u Gradsko vijeće ušao zahvaljujući glasovima roma skoro dvije godine nije izašao za govornicu u Vijeću. Zar je takva osoba, koja uostalom ne posjeduje ni stručno znanje, jer posjeduje samo srednjoškolsku stručnu spremu, kompetentna da odlučuje o sudbini 2.500 zeničkih roma, te svih ostalih socijalno ugroženih kategorija? Ukoliko govorimo suprotno, molimo da nas demantujete, pa da nam kažete na kojima je to sjednicama ovaj vijećnik uzeo riječ za govornicom i šta je to konkretno uradio za zeničke rome? Svi znamo odgovor, a to je jedno veliko NIŠTA!

Ovim putem pozivamo i Gradonačelnika Zenice da javno objavi šta je to uradio za zeničke rome tokom trajanja svoga mandata, sam ili kroz saradnju sa vijećnikom Musićem. Moramo priznati da je Gradonačelnik podržao održavanje dvije kulturne manifestacije za zeničke rome, međutim sam Gradonačelnik je kriv ukoliko smatra da preko ovoga vijećnika ima realnu sliku o socijalnom stanju unutar romske zajednice. Uostalom, javno pozivamo Gradonačelnika, a i SDP Zenica, da zajedno sa nama i vijećnikom Musićem posjete neko od romskih naselja, pa da se i sami uvjerite u rekacije roma kada vide dotičnog vijećnika.

Na kraju, ističemo da ova Odluka ne bi bila sporna da zenički romi rade! Nažalost, u Zenici se broj uposlenih roma može izbrojati na prste jedne ruke, i nažalost to je jedna velika crna mrlja Zenice. Romi u ovome gradu nemaju pravo na rad, a i oni malobrojni koji rade, godinama imaju ugovore o radu na određeni period. Iz nekoga razloga, vjerovatno nepovjerenja prema tome što su romske nacionalnosti, nikada nisu dobili ugovore na neodređeno vrijeme. Sramotna je činjenica da je u ovome gradu nezaposleno 99% roma. Pitamo vas o kakvoj se inkluziji roma na području Zenice onda govori? Nažalost, romi iz zeničkog naselja Brist su izigrani i od strane Gradonačelnika i vijećnika Musića, jer su obećali 10 radnih mjesta za Rome, i to na predizbornom skupu koji je održan u istom naselju, a naravno niko nije dobio zaposlenje. To mogu potvrditi i sami zenički romi sa Brista.

Naša rekacija na vaše saopštenje bila bi preduga kada bi nastavili nabrajati i ramatrati vašu opću neinformiranost o socijalnom položaju romske zajednice na području grada Zenice, a koje bi sigurno trebalo biti bolje, budući da predstavljate stranku sa jakim opredljenjem ka unapređenju socijalne politike u gradu Zenici, te BiH. Nadamo se da je ovo vaše saopštenje rezultat želje da se štiti zenička vlast, koje ste i sami sudionik, i da ste u realinijoj mjeri upućeni u cjelokupnu problematiku. Na kraju, zahvaljujemo vam se na podršci, i nadamo da će te podržati naše opredjeljenje za ukidanjem ovih nakanda, ali i našu inicijativu da u Gradskom vijeću uskoro održi tematska sjednica na temu socijalno-ekonomskog položaja Roma na području grada Zenice.

Iskreni pozdravi,
Upravni Odbor Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno