Zenica

Univerzitet u Zenici se širi: Nova zgrada za Mašinstvo, Politehniku i Medicinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novi rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Jusuf Duraković i nova predsjednica Senata te Pravnog fakulteta tog univerziteta prof. dr. Larisa Velić najavili su na današnjem, novogodišnjem prijemu za novinare nove projekte koje su započeli ili tek planiraju početi raditi.

Novi rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Jusuf Duraković i nova predsjednica Senata te Pravnog fakulteta tog univerziteta prof. dr. Larisa Velić najavili su na današnjem, novogodišnjem prijemu za novinare nove projekte koje su započeli ili tek planiraju početi raditi.

Duraković je najavio kako su planirali graditi zajedničku zgradu za Mašinski i Politehnički fakultet, koja bi bila sagrađena u krugu Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović”, čime bi se stvorio prostor da se i Filozofski fakultet smjesti u krug kampusa. U planu je i izgradnja zgrade Medicinskog fakulteta, koja bi se trebala graditi uz Srednju medicinsku školu Zenica te u neposrednoj blizini Kantonalne bolnice Zenica, a koja će uskoro biti klinički centar te nastavna baza za taj fakultet.

-Naš je cilj da razdvojimo Medicinski i Zdravstveni fakultet, odnosno da ih razvijamo odvojeno, jer su nam oba fakulteta potrebna. Želimo razvijati i naš Metalurški institut “Kemal Kapetanović” – najavio je Duraković.

Najavio je kako su od Vlade Zeničko-dobojskog kantona zatražili dodatni novac za zapošljavanje 33 asistenta, čime bi inicirali razvoj naučno-istraživačkog rada, koji je, podvukao je Duraković, u ovom trenutku “mrtav”. UNZE, dodao je, suočava se i s manjkom studenata, kojih u ovom trenutku ima nešto više od 4.500.

Duraković i Velić naveli su kako je taj univerzitet zadnjih dana predmetom kampanje te da se neki profesori, protiv kojih je Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podnijelo krivične prijave, a Kantonalni sud Zenica potvrdio optužnice, “nalaze na svim stranicama medija”.

-Mislim da je to udar na Univerzitet. Zamolila bih medije, da budu malo obzirniji te da uvaže presumpcija nevinosti – kazala je Velić, koja je istakla kako niko ne spori da se ispita odgovornost svakog pojedinca.

Naglasila je kako je rektor Duraković dobio nagradu Rektorske konferencije BiH za doprinos nauci i razvoju visokoškolstva u BiH.

Duraković je, kako je rekla, od preuzimanja funkcije predsjednika Rektorske konferencije BiH 11. jula ove godine, održao zajedničku sjednicu s Rektorskom konferencijom Hrvatske, a najavljuje da će pokušati održati iste sjednice i sa rektorskim konferencijama Srbije i Crne Gore.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno