Zenica

Univerzitet u Zenici: Najava programa “Dani Univerziteta”, realizacija upisa i predstavljanje projekata

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je na Univerzitetu u Zenici održana press konferencija na kojoj su najavljene oktivnosti povodom obilježavanja godišnjice Univerziteta u Zenici, prezentirana realizacija upisa na prvi i drugi ciklus studija, te prezentirana i dva veoma značajna projekta.

Ove godine se obilježava 23 godine od osnivanja Univerziteta u Zenici i tim povodom cijela sedmica od 16. oktobra do 21. oktobra bit će u znaku različitih događaja. Već  u ponedjeljak, 16. oktobra počinje ekipno takmičenje studenata Univerziteta u Zenici u kuglanju, a prema riječima prof.dr.sc. Alekse Stankovića, do sada se prijavilo više od 70 studenata. Krajem sedmice bit će održano i ekipno takmičenje u malon nogometu na kojem će učestovati svi fakulteti Univerziteta u Zenici. Prof.dr.sc. Aleksa Stankvoić je istakao da Univerzitet u Zenici posebnu podršku pruža sportskim takmičenjima studenata, te će u narednom periodu biti organizovan i odlazak naših studenata na međunarodni turnir u Dubrovniku.

Rektor Univerziteta u Zenici, prof.dr.sc. Jusuf Duraković je predstavio sve događaje u narednoj sedmici, a posebno se osvrnuo na održavanje Svečane akademije u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u srijedu, 18. oktobra  na kojoj će biti promovirano pet doktora nauka, uručene nagrade najboljim studentima i dodijeljena priznanja Univerziteta u Zenici. Ovoj Svečanoj akademiji prisustvovati će veliki broj uvaženih zvanica.

U utorak, 17. oktobra bit će održan Okrugli sto na temu ”Saradnja univerziteta i lokalnih zajednica – stanje i perspektive na primjeru Univerziteta u Zenici i Općine Tešanj” koji je Univerzitet u Zenici organizovao u saradnji sa Tešanjskom razvojnom agencijom i Općinom Tešanj. „Ovo će biti jedan zaista rezprezentativan događaj na kojem će učestvovati oko 60 firmi iz Tešnja i na kojem  će biti potpisano nekoliko memoranduma o saradnji.“ -istakao je dekan Mašinskog fakulteta prof.dr.sc. Ibrahim Plančić. Cil je uspostaviti još bolje konekcije sa realnim sektorom, poboljšati uloga Univerziteta u Zenici u privrednom životu, kao i unaprijediti studijske programe na Univerzitetu.

Osim ovog, bit će organizovan i joše jedan okrugli sto na temu: Perspektive visokog obrazovanja koji će se održati u Zenici, u četvrtak 19. oktobra, a kojem će prisustvovati rektori javnih univerziteta iz Bosne i Hercegovine i  rektori iz Turske, te nadamo se i neki od rektora iz Hrvatske.

Sedmicu završavamo Promocijom završenika prvog i drugog ciklusa studija koja se svake godine održava u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“. U subotu će Univerzitet u Zenici promovisati 412  završenika prvog i drugog ciklusa  studija i dodjelitii nagrade dekana za najbolje studente.

Na konferenciji su izneseni i podaci o  broju upisanih studenata prvog i drugog ciklusa studija na Univerzitetu u akademskoj 2023/2024. godini. Prorektorica za nastavu i studentska pitanja prof.dr.sc. Maša Alijević, istakla je da je menadžment Univerziteta u Zenici zadovoljan brojem upisanih studenata, te da je broj upisanih za nijansu veći u odnosu na prošlu godinu. I ove godine najveće interesovanje je bilo za Softversko inženjerstvo na Politehničkom fakultetu i studijski program Opće medicine na Medicinskom fakultetu, ali također primjećeno je i povećano interesovanje studenata na Filozofskom i Pravnom fakultetu.

I na kraju su prezentovana dva veoma značajna projekta koje je Univerzitet u Zenici dobio.

Prof.dr.sc. Malik Čabaravdić je prezentovao u kratkim crtama Erasmus + projekat – Jačanje kapaciteta i mehanizama za unaprjeđenje sistema osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekat je od velikog značaja iz razloga što je prvi put neko iz Bosne i Hercegovine koordinator projekta. Do sada su Univerziteti i različite institucije učestvovali u projektu, ali nikada kao koordinatori. Dakle Univerzitet u Zenici će koordinirati sa dvadeset različitih partnera i Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Drugi projekat je GiZ projekat Strengthening Innovation and Digitalization of small and medium enterprises (Jačanje inovacija io digitalizacije u malim isrednjim preduzećima) koji je veoma bitan zbog daljeg jačanja saradnje Univerziteta u Zenici sa realnim sektorom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno