Zenica

Unija studenata Univerziteta u Zenici: Nudimo priliku gradu Zenica da se približi mladim i obrazovanim ljudima!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Unija studenata Univerziteta u Zenici se ponovo oglašava povodom inicijative za studente: Nudimo priliku gradu Zenica da se približi mladim i obrazovanim ljudima!

Prošlo je više od mjesec dana od kako je upućena inicijativa za stipendiranje studenata Univerziteta u Zenici. Inicijativa je upućena od strane Unije studenata Univerziteta u Zenici koji pomoć traže od Grada Zenica.

Kako bismo dobili više informacija, odlučili smo obaviti kratki intervju sa Predsjednikom Unije studenata Univerziteta u Zenici, studentom Farisom Preljevićem.

Farise, kazali ste da je inicijativa upućena prije više od mjesec dana, možete li podsjetiti javnost šta tačno tražite u vašoj inicijativi?

Inicijativu smo sastavili i predali na protokol gradskoj upravi prije više od mjesec dana, u kojoj tražimo da se iz budžeta grada izdvoje finansijska sredstva za stipendiranje najkvalitetnijih studenata, onih koji imaju minimalni prosjek ocjena 8.5, imaju prebivalište u Zenici, nisu obnavljali godinu studija te studiraju na Univerzitetu u Zenici. Takvih studenata ima oko stotinu, a visina stipendije koja bi odgovarala studentima jeste 2400KM što bi bilo samo 240KM na mjesečnom nivou. Inicijativu smo također poslali putem email-a svim gradskim vijećnicima. Tražili smo da se ujedine oko ideala znanja te jednoglasno usvoje inicijativu za stipendiranje studenata.

Zašto vam je bitna ova inicijativa?

Gradskom stipendijom želimo dodatno motivisati studente na Univerzitetu u Zenici

Studenti koji imaju prosjek 8.0 u narednoj godini bi se dodatno trudili da imaju prosjek minimalno 8.5 jer im je bitno i da poprave svoju finansijsku situaciju. Također, roditelji bi savjetovali svoju djecu da upisuju Univerzitet u Zenici, jer bi ostajali tu sa njima, mogli bi studirati u svome gradu, a imali bi i svoj džeparac i na taj način bili neovisni.

Ovom inicijativom se instantno podiže standard studiranja.

Svaki student je upisao fakultet da širi svoje znanje, postane intelektualac i da sutra to znanje, ideje i energiju iskoristi za dobrobit zajednice. Da bi u tome bili uspješni, potrebno je dosta vremena, fokusa i energije. Veoma je teško fokusirati se na učenje kada morate misliti o tome kako ćete platiti kiriju za stan, kada smišljate načine da zaradite nešto novca da izađete s prijateljima vani ili kada gledate roditelje kako od svojih usta izdvajaju za vaše obrazovanje.

Gradska stipendija bi riješila dosta finansijskih briga studentima te bi studenti imali više vremena da se posvete znanju. Mnogi srednjoškolci se ne odlučuju za studiranje, jer vide situaciju svojih roditelja pa se prije odluče na zaposlenje kako bi olakšali svojim roditeljima. Visokoškolsko obrazovanje trpi i na taj način, stoga je i ovo jedan od uzroka za slab upis studenata. Pored toga, studenti nemaju priliku za rad. Ovo je problem koji se treba riješiti na federalnom nivou, ali je proces jako spor i naporan. Radimo i na tom problemu, smatramo da će biti pomaka i u tom pogledu kada se formira nova vlast u Federaciji.

Smatrate li da je 2400KM velika cifra za stipendiranje studenata i da li će grad Zenica moći izdvojiti dovoljno sredstava za ovu inicijativu?

Prema našim podacima, na Univerzitetu u Zenici studira 100 studenata koji odgovaraju kriterijima koje smo naveli u našoj inicijativi.

Stoga, Grad Zenica bi trebao predvidjeti 240 000 KM za finansiranje najboljih studenata u 2023. godini te uzimajući u obzir da je budžet grada cca 70 000 000 KM,  za studente bi se trebalo izdvojiti samo cca 0.5% sredstava od ukupnog budžeta kojim raspolaže grad.

Zašto grad Zenica da finansira studente Univerziteta u Zenici, Univerzitet je pod nadležnosti Zeničko-dobojskog kantona?

Grad Zenica, ukoliko želi da gradi zdravu politiku koja se oslanja na ideale znanja, odgoja i obrazovanja, mora ulagati u svoj mladi i perspektivni kadar. Najbolja prilika za to im je upravo usvajanjem naše inicijative. Prosperitetna društva jesu ona koja ulažu u znanje, a zaostale su one zajednice koje zapostave i zanemare znanje. Zeničko dobojski kanton jeste osnivač Univerziteta i tačno je da je Univerzitet pod nadležnošću kantona, ali Zenica kao najveći grad u kantonu i jedini grad u kantonu koji ima javni Univerzitet treba da prednjači u ulaganju u studente. Univerzitet je brend grada Zenice. Rukovodstvu ovog grada treba biti u interesu da od Zenice formira studentski grad.

Pogledajmo samo Općinu Kakanj koja nudi čak 4 različite stipendije, dvije stipendije za učenike srednjih škola i dvije za studente u iznosima od 1500KM i 800KM, pogledajmo i opcinu Busovaca ciji studenti mogu ostvariti stipendiju od 1000KM, općina Tešanj nudi stipendiju za studente brucoše u iznosu od 800KM a za studente druge, treće i četvrte godine nude stipendiju u iznosu od 1200KM. Važno je napomenuti da za ove stipendije nema posebnih kriterija te skoro svi studenti mogu ostvariti ove stipendije

Ako Općina Kakanj, Općina Busovača i Općina Tešanj mogu da izdvajaju sredstva za studente koji dolaze iz tih općina, šta spriječava Zenicu da uloži u svoje studente? Smatramo da je jedina prepreka volja političara, da li oni smatraju da li je bitno imati obrazovane ljude ili ne! Zenica ima priliku da se izgradi kao studentski grad i u tome leži veliki potencijal. Stoga, uz malo sluha i dobru volju mogli bi privući mnoge studente u Zenicu.

Na koji način se ova inicijativa može ostvariti, Grad Zenica ne može direktno stipendirati studente?

Način na koji će se implementirati ova inicijativa prepuštamo na odluku gradskoj upravi. Da li će to biti stipendija ili jednokratna pomoć u iznosu koji smo naveli ili neki drugi model, nama ne igra neku ulogu. Bitno je da se studentima finansijski olakša, i to sa iznosom koji smo naveli, voljeli bismo da se uplaćuje na mjesečnom nivou, ali ako uprava smatra da je bolje jednokratno, nećemo se buniti.

Da li ste dobili odgovor od Gradonačelnika ili drugih vijećnika?

Od gradonačelnika još nismo, ali se oglasilo par vijećnika. Ne želimo da ih imenujemo, čisto jer želimo da izbjegnemo bilo kakvu promociju političkih stranaka. Smatram da se oko ideala znanja trebaju ujediniti svi, samim time da ovu inicijativu trebaju podržati iz pravih razloga, a ne zbog političkih poena.

Kakav je stav Univerziteta u Zenici?

Od Univerziteta imamo apsolutnu podršku, pomogli su nam i oko pisanja same inicijative. Univerzitetu je bitno da studenti ostvaruju što bolje rezultate, a na taj način će sutra imati i kvalitetnije asistente i profesore, što će svakako podignuti i rejting Univerziteta. Stipendija bi također privukla nove studente na Univerzitet u Zenici.

Za kraj, kakva su vaša očekivanja? Da li smatrate da će inicijativa biti usvojena?

Unija studenata će odraditi sve što je u našoj mogućnosti da se navedena inicijativa usvoji.

Mi trenutno čekamo odgovor Gradske uprave, a očekujemo i poziv od Gradonačelnika kako bismo direktno porazgovarali o ovoj inicijativi.

Da li će se to na kraju usvojiti, ostaje da vidimo. Smatramo da smo učinili uslugu Gradu, ponudili smo im rješenje za jako bitne probleme koje imamo. Namjestili smo im loptu, a na njima je da priliku pretvore u pogodak!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno