Biznis

Uniforme policajaca u Kantonu Sarajevo uskladiti sa Ustavom i zakonima Federacije BiH

Uniforme policajaca u Kantonu Sarajevo uskladiti sa Ustavom i zakonima Federacije BiH – BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme kojeg čine MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka, pozdravlja zaključak Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo, u vezi sa analizom i revizijom spornog Pravilnika o policijskoj uniformi Kantona Sarajevo.

Dajemo punu podršku ovakvom stavu Nezavisnog odbora i pozivamo ministra unutrašnjih poslova KS i policijskog komesara KS, da konačno ovaj akt usaglase sa Ustavom FBiH i važećim propisima na nivou FBiH.

Podsjećamo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo još 2013. godine usvojilo Pravilnik o uniformi za specijalne geografske uslove MUP-a KS kojim je, umjesto samo nekih, specijaliziranih, propisan izgled svih vrsta uniformi, a ne samo dopunskih dijelova i posebnih uniformi, kako to decidno propisuje federalna Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi. Istovremeno izgled uniformi propisan navedenim Pravilnikom, u potpunosti je odstupio od izgleda propisanog federalnom Uredbom!? Tako danas u praksi imamo situaciju da policijski službenici u Kantonu Sarajevo imaju u potpunosti različite uniforme od policijskih službenika u drugim kantonima, čime se krši Ustav FBiH.

Odredbom Ustava Federacije BiH glava III, član 4. stav a. propisano je da  „Kantoni imaju sve nadležnosti koje nisu izričito povjerene federalnoj vlasti, a posebno su nadležni za uspostavljanje i nadziranje policijskih snaga koje će imati jedinstvene federalne uniforme sa kantonalnim oznakama. Vlada FBiH donijela je Uredbu kojom se uređuju izgled, dijelovi i boja jedinstvene policijske uniforme svih policijskih snaga FBiH.

Iako se kantonalni ministar unutrašnjih poslova tada pozvao na odredbe federalne Uredbe, sasvim je jasno da je time prekršen Ustav FBiH, ali i federalna Uredba, jer je pravna mogućnost propisivanja posebnih, specijaliziranih tipova i dijelova policijske uniforme teško zloupotrebljena i to u korist pojedinih, dominantno uvoznih brendova  tj. zastupnika takve vrste policijske opreme.

Spomenuti pravilnik iz 2013. godine je u potpunosti prilagođen i napravljen na način da favorizira samo jednu vrstu uniformi koje se uvoze u BiH, čime su domaći ali i svi drugi proizvođači diskriminirani, jer uopšte nemaju mogućnost da učestvuju u javnim nabavkama uniformi i druge opreme u Kantonu Sarajevo. Time se našim kompanijama nanosi ogromna šteta, a sve u korist uvoznika uniformi. Napominjemo da se svi mi već duže od 20 godina specijaliziramo za ovu vrstu poslova. Tako se uniforme i druga policijska i vojna oprema proizvedena u BiH, danas koristi od strane policijskih agencija brojnih evropskih država.

Slična stvar se ponavlja i na nivou BiH, jer je Vijeće ministara BiH usvojilo gotovo identičan Pravilnik, o čemu smo javnost upoznali u više navrata. Mi ćemo se nastaviti boriti protiv ovakvog ponašanja pojedinaca u institucijama, a apeliramo i na istražne organe da se uključe u cijelu priču.

BH KONZORCIJ PROIZVOĐAČA POLICIJSKE I VOJNE OPREME

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem