Zenica

Unaprijediti izvođenje praktične nastave: Animirati kompanije s područja ZDK za jače uključivanje u realizaciju nastave

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Planiranim aktivnostima će se raditi na unapređenju izvođenja praktične nastave izvan škole za učenike srednjih stručnih škola i to posebno u segmentu pozicioniranja uloge master-trenera za obuke mentora iz kompanije, pozicioniranja uloge i obuke mentora iz kompanija

Kvalitetna organizacija praktične nastave van škole za učenike srednjih stručnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu te izazovi s kojima se susreću kompanije i srednje stručne škole u organizaciji praktične nastave izvan škole, kao i neophodno unapređenje saradnje ova dva mjesta učenja, bile su teme sastanka koji su održani između kompanija i stručnih škola iz ZDK-a.

PREPOZNAVANJE

Sastanci su održani u kompanijama Mann+Hummel BA d. d. Tešanj, Pobjeda d. d. Tešanj, RM-LH d. o. o. Zenica, Empress d. o. o. Zenica, Strong auto d. o. o. Zenica s predstavnicima Mješovite srednje škole Tešanj, Mješovite srednje industrijske škole Zenica, Mješovite srednje škole Zenica, Pedagoškog zavoda Zenica, kako bi na licu mjesta razgovarali s najistaknutijim primjerima.

Kako je rečeno tokom sastanaka kompanija i predstavnika škola, postoji dosta prostora za unapređenje izvođenja praktične nastave učenika, posebno na polju prepoznavanja statusa učenika na praktičnoj nastavi, isplate naknada učenicima za rad na praktičnoj nastavi, osiguranja učenika, ljekarskog uvjerenja za učenike itd.

Sastanci su organizovani uz prisustvo njemačke ekspertice organizacije GIZ Sonje Ruetz te Melise Hadžihalilović, projektne menadžerice u Privrednoj komori ZDK-a, a realizovani su u okviru Sporazuma o lokalnoj subvenciji, potpisanog između Privredne komore ZDK-a i organizacije GIZ, za potrebe implementacije aktivnosti koje imaju za cilj značajno unapređenje kapaciteta ove komore za preuzimanje novih uloga u srednjem stručnom obrazovanju, kao i stvaranje pretpostavki za integraciju dualno orijentisanog stručnog obrazovanja u ZDK-u.

Planiranim aktivnostima će se raditi na unapređenju izvođenja praktične nastave izvan škole za učenike srednjih stručnih škola i to posebno u segmentu pozicioniranja uloge master-trenera za obuke mentora iz kompanije, pozicioniranja uloge i obuke mentora iz kompanija, te u segmentu unapređenja saradnje dva mjesta učenja, kao i na animiranju kompanija s područja ZDK-a za uključivanje u realizaciju praktične nastave učenika, kao, za kompanije, odličnom načinu obezbjeđenja kvalitetne radne snage koja sve više nedostaje.

NAPORI

– Svjesni smo da je potrebno uložiti dodatni napor u cilju unapređenja saradnje dva mjesta učenja, jačanje uloga mentora kao i koordinatora praktične nastave, te povećanja atraktivnosti dualno orijentisanog stručnog obrazovanja i stvaranju pretpostavki za njegovu integraciju, naveli su iz PK ZDK-a.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno