Ljudi

Umro Sabrija Pojskić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sinoć je u Sarajevu, nakon teške bolesti, preminuo Sabrija Pojskić, predsjednik Foruma seniora Socijaldemokratske partije BiH.

Socijaldemokratska partija BiH i politička scena naše države izgubila je mnogo odlaskom velikog čovjeka, našeg druga, političara i humaniste. Pamtit ćemo ga kao posebnog čovjeka, nevjerovatne enegije i upornosti, nesebičnog i uvijek spremnog pomoći drugima.

Sabrija Pojskić rođen je u Zenici 2. aprila 1934. godine, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, dok je Pravni fakultet završio u Sarajevu. Magistrirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a tokom svog radnog vijeka radio je na odgovornim dužnostima u privredi, političkim i državnim organima BiH. Bio je zamjenik sreskog javnog tužioca u Zenici (1959-1961), zamjenik direktora Sektora za organizaciju Rudarsko-metalurškog kombinata Zenica (1970-1974), sekretar Opštinskog komiteta Saveza Komunista BiH Zenica (1974-1978), izvršni sekretar u Centralnom sekretaru Saveza Komunista BiH (1978-1986), član Predsjedništva Republičke konferencije Saveza socijalista radnih naroda BiH (1986-1988), potpredsjednik Izvršnog vijeća SRBiH (1988-1990), član Saveznog izvršnog vijeća Skupštine SFRJ (1990-1992) i savjetnik u Vladi RBiH (1992-1994).

U poslijeratnom periodu je u tri mandata bio zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i u dva mandata predsjednik Ustavne komisije Predstavničkog doma PFBiH.
Bio je višegodišnji član Glavnog odbora SDP BiH, a više puta je bio predsjednik Savjeta za ustavnopravna pitanja SDP BiH.

SDP BiH izražava iskrene izraze saučešća porodici povodom gubitka jednog od najznačajnijih članova naše partije.

Komemorativna sjednica povodom smrti Sabrije Pojskića održat će se sutra, 14. februara, u 11 sati u sali Općine Centar, dok će sahrana biti održana na Gradskom groblju Bare u 13 sati.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno