Zločini

Umjesto rođendana, još bez kazne za ubice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Umjesto rođendana, još bez kazne za ubice- Danas, 19. januara, Amer Pivić bi slavio rođendan, dvadeset drugi. Skroman, tih, nenametljiv mladić radio je po nekoliko poslova da bi pomogao roditeljima Enesi i Omeru, bratu Damiru i njegovoj porodici. Kobne večeri 22. septembra 2012. ubijen je dok je na stajalištu čekao autobus za naselje Klopče, gdje živio sa roditeljima. Radio je jedan posao, a prije drugog odlučio je da prošeta gradom, pa krenuo kući da odmori.

Uhapšeni, pa pušteni

Ni kriv, ni dužan, našao se usred razmjene vatre dvije grupe problematičnih sugrađana. Tri godine i četiri mjeseca nakon ubistva njegov ubica je još na slobodi, a većina aktera pucnjave na slobodi.

Dvojica optuženih za pucnjavu u kojoj je Amer ubijen, Damir Bašanović Prkuli i Jasmin Nezić Bljuto, nakon što su u prvom postupku bili osuđeni na po pet godina i 10 mjeseci zatvora, u drugom, u aprilu prošle godine, na Vrhovnom sudu FBiH, su oslobođeni. Dvojica “sa druge strane”, Goran Popović i Džemal Mahmić osuđeni su i “odrobijali” svoje, ali njih optužnica nije teretila za Amerovu smrt.

Peti osumnjičeni, Emir Fetić je, prema nezvaničnim navodima, u Njemačkoj. U MUP-u Zeničko-dobojskog kantona su nam u više navrata rekli da su zatražili pomoć njemačkih kolega preko iplomatske misije, ali da odgovora za sad nema. Amerova porodica kaže da ni u Tužilaštvu, ni na sudu nisu mogli dobiti podatak da li je ikad raspisana potjernica za Fetićem, kojeg navodno policija sumnjiči da je ispucao hitac koji je usmrtio njihovog sina i brata. Tog podatka nema ni u bazama potjernica na internetu.
527311_321662204597811_1088168009_n– Kad kažem da taj momak ima političku zaleđinu, dokaz je da ga je čekalo drugo auto, da je uspio izaći iz države, da svi pričaju da znaju gdje je u Njemačkoj, a niko ništa ne čini. Htjela sam ići do njemačke ambasade, da vidim mogu li oni pomoći jednoj porodici da dožive pravdu. Ako taj momak tvrdi da nije kriv, što se ne vrati i pogleda nas u oči i to kaže, rekla nam je lani Amerova majka Enesa, kad smo je posjetili povodom oslobađajuće presude Bašanoviću i Neziću.

Samo porodica brine

Ovako, slučaj ubistva nedužnog mladića Amera Pivića kao da nikog ne interesuje, osim porodice i prijatelja. Iza Amera su ostali i brat Damir sa suprugom Hajrijom i djetetom, te sestra Naisa, koja udata živi u Jajcu. Amer je nekoliko dana pred smrt primio diplomu o završenoj srednjoj Zanatskoj školi, ali je umjesto da odmara i razmišlja kako dalje, odmah prionuo tražeći posla, makar i dnevne nadnice, da pomogne roditeljima. Prijatelji su nam rekli da nije volio kafiće, duhanski dim, noćne izlaske, više je volio da radi i pomaže ocu penzioneru i majci domaćici.

Grupa Zeničana obilježila je natpisom i oznakom stajalište na kojem je ubijen Amer. To nije dovoljna opomena, pa su nakon Amerovog ubistva na tom i lokalitetu u krugu od dvadesetak metara zabilježene još dvije pucnjave sa teškim posljedicama i ranjavanjima. U obje pucnjave učestvovali su maloljetnici ili mlađe punoljetne osobe.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno