Naše

Umjesto “klasične čestitke” za Dan državnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na Dan državnosti uobičajeno se prenose čestitke redakcija, ali i zvaničnika. Tako je i ove godine. Međutim, mi smo se odlučili da prenesemo čestitku jednog “običnog građanina”, bivšeg žitelja našeg Grada.

Svim građanima koji su rođeni u Bosni i Hercegovini,  bilo gdje da žive, čestitam 25. novembar-Dan državnosti. Svi građani, na čelu sa svojm liderima imaju pravo na proslave i obilježavanje svojih lokalnih i entitetskih praznika, ali i građansku obavezu da poštuju jedan od najvažnijih praznika svoje države. Onaj ko ne priznaje odluke ZAVNOBIH-a, donešene u Mrkonjć Gradu, duboko vrijeđa sve borce, nosioce Partizanske spomenice1941. godine i Narodne heroje, koji su ginuli za slobodu i prije i poslije 1943. godine. Vrijeđa učesnike i njhove potomke svih Krajiških brigada, a posebno Drvarsko-petrovačke koje su dale oko 40 Narodnih heroja i Kozaračke udarne brigade, čiji politički komesar je bio Petrovčan Mahmut Ibrahimpašić (rođeni brat  Fikreta-Fiće koji je bio višegodišnji direktor Muzeja u Zenici). Heroj Mahmut je poginuo 1944. godine na Avali, u borbi za oslobođenje Beograda. Nekoliko Krajiških brigada je učestvovalo u oslobađanju Srednje Bosne, od Donjeg Vakufa, Travnika, Zenice do Zavidovića.

U svim mojim ličnim i drugim dokumentima, koje imam i prije i poslije Dejtona stoji da sam rođen (1936.) u selu Kolunić kod Bosanskog Petrovca u državi BiH. U Zenici sam živio 40 godina (1954-1994.) Oba, meni draga mjesta su u Federaciji BiH, ali u “inostranstvu” gdje sada boravim s ponosom kažem da sam iz države Bosne i Hercegovine.
Svetko Latinović, Kać, Novi Sad, Srbija


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno