Biznis

Umjesto da stimuliše, država ‘kažnjava’ kupce električnih vozila

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Umjesto da stimuliše, država ‘kažnjava’ kupce električnih vozila – Trodnevni sajam Energa u Sarajevu je završen info danom obnovljivi izvori energije. U okviru info dana govorili su Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBIH, Lejla Sadiković, sekretar Udruženja obnovljivi izvori energije, Miroslav Nikolić, rukovodilac razvoja za obnovljive izvore energije JP Elektroprivrede HZ HB, Jasmin Lučkin, ekspert za elektro-vozilo i trener za tehničko školovanje Porche BH i Almin Mališević, direktor sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH.

U okviru Info dana na Međunarodnom sajma energetike “Energa” u Sarajevu predstavljeno je e-up vozilo, kompanije Porsche BH. Radi se o Wolksvagenovom modelu gradskog automobila koji je u potpunosti na električni pogon, a pod motom „Vozi 100 km za 1 KM“.

Ekspert za elektro vozila i trener za tehničko školovanje Porsche BH Jasmin Lučkin kazao je da model e-Up! u stanju sa jednim punjenjem baterija prijeći i do 160 km.

“Ovo je vozilo se pokreće sa baterijama koje su smještene u podnici vozila tako da vozilo u potpunosti ima jednake gabarite kao obični up vozilo Wolksvagen koncerna”, kazao je Lučkin, te dodao kako svako fizičko lice može kupiti to vozilo, odnosno da su sve zakonske barijere za registraciju vozila, koje su postojele ranije, sada riješene. “Vozila su skuplja u odnosu na ona sa unutrašnjim sagorjevanjem, a konkretno vozilo koje je predstavljeno na sajmu košta 53.000 KM.”

Navodi kako cijena automobila može varirati zavisno od opreme, s tim da je predstvljano vozilo solidno opremljeno.

U konferencijskom dijelu “Energe” održana je panel diskusija o razvoju bosanskohercegovačke autoindustrije s osvrtom na električna vozila koja predstavljaju vozila budućnosti.

U ovom dijelu o stanju i perspektivama automobilske industrije govorio je Almin Mališević, dok su panelisti bili Jasmin Lučkin, ekspert za elektro-vozilo i trener za tehničko školovanje Porche BH, Boran Pikula, prof. dr. na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, Martin Tais, stručnjak za kvalitetu zraka i klimatske promjene, prof. dr. Mesud Ajanović, sa Saobraćajnog fakulteta Doboj.

Lučkin je tokom panela kazao da se kompletna automobilska industrija ubrzano kreće ka masovnoj eksploataciji električnih vozila i da treba prilagoditi zakon i sve relevantne pravilnike tim vozilima (tehničke preglede, registraciju, pitanja javne infrastrukture, stimulanse itd.)

“Legislativa u BiH ne samo da ne ide na ruku ekološki prihvatljivijim vozilima, već trenutno imamo i određene, možemo slobodno reci anomalije, poput obračuna carina na električna (5 posto) i hibridna vozila (15 posto). Dakle, država umjesto da stimuliše trenutno kažnjava kupce koji se eventualno odluče na nabavku ovakvog jednog vozila. To se mora pod hitno mijenjati i u BiH”, kazao je Lučkin.

Na završnici panela Privredna komora FBiH je i nekoliko dodjelila priznanja.

E. Ko.
akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno