Sudske klupe

Ukinuta presuda Huseinu Selimoviću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je 11. decembra 2014. godine rješenje od 5. novembra 2014. godine kojom je uvažena žalba branioca optuženog Huseina Selimovića, te je prvostepena presuda broj: S1 2 K 012684 13 K od 29. aprila 2014. godine ukinuta i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Prvostepenom presudom Suda BiH S1 2 K 012684 13 K od 29. aprila 2014. godine, optuženi Husein Selimović proglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav (4) Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav (1) KZ BiH, te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Na osnovu člana 188. stav (1) Zakona o krivičnom postupku BiH optuženi je obavezan da naknadi troškove krivičnog postupka u visini od 548,70 KM. Tužilaštvo BiH žalbu je izjavilo zbog odluke o krivično pravnoj sankciji, sa prijedlogom da se prvostepena presuda preinači, tako da se optuženom izrekne strožija kazna zatvora za počinjeno krivično djelo. Branilac optuženog žalbu je izjavio zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona i pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, sa prijedlogom da se pobijana presuda preinači na način da se optuženi oslobodi optužbe, odnosno da se prvostepena presuda ukine i odredi održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja. Apelaciono vijeće je održalo javnu sjednicu 5. novembra 2014. godine na kojoj su Tužilaštvo i branilac izložili žalbe i odgovore na žalbe, ističući da ostaju kod navoda i prijedloga iznesenih u pismenim podnescima. Apelaciono vijeće je ispitalo žalbu u granicama žalbenih navoda, te je donijelo navedenu odluku.

Husein Selimović (1959.) iz Zenice nepravomoćno je osuđen u Sudu BiH na 12 mjeseci zatvora zbog pripadnosti organiziranoj kriminalnoj skupini koja je krijumčarila drogu. Presudom, koju je izrekla predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović, Selimoviću su ukinute mjere zabrane. Selimović je priznao da je bio član organizirane skupine koja je sudjelovala u međunarodnom krijumčarenju marihuane, a koja je od početka 2012. do ožujka prošle godine u nekoliko navrata prokrijumčarila veće količine marihuane, najčešće po 25 kilograma, a djelovala je na području BiH, Hrvatske, Makedonije i Albanije.

Ostali članovi ove skupine su ranije osuđeni nakon što su s Tužiteljstvom sklopili sporazume o priznanju krivnje. Tako je Mirabela Čoker (1977.) iz Žepča dobila šest i pol godina zatvora zbog pripadnosti organiziranoj kriminalnoj skupini koja je krijumčarila drogu, te pokušaja ubojstva Huse Mustafića, potom Almir Helvida (1982.) koji je dobio dvije i pol godine također zbog organiziranog kriminala, krijumčarenja droge i izazivanja opće opasnosti, te Elmir Imamović (1977.) i Nermina Klobodanović (1976.) koji su zbog organiziranog kriminala i krijumčarenja droge dobili po godinu. Huso Mustafić (1981.) iz Tuzle je po sporazumu osuđen na tri godine zbog organiziranog kriminala i pokušaja ubojstva.

Članovi ove skupine su uhićeni u ožujku prošle godine u akciji kodnog naziva ‘Bela’ na području sela Dusina, 20-ak kilometara od Zenice, te Tuzle i Busovače, kada su zaplijenjena 22 kilograma skunka. Ta količina droge je trebala biti prokrijumčarena u Peugeotu na područje Hrvatske. Prije uhićenja je došlo do pucnjave ispred kuće Bakira Helvide, u kojoj su u tom trenutku, osim Bakira, bili njegov sin Hasan Helvida, rođak Almir Helvida i zet Elmir Imamović. Do kuće Helvida u Passatu su se, navodno, dovezli Čoker i Sanel Džinić iz Zenice, te Adnan Mingić iz Tuzle i Mustafić.
Do obračuna, u kojem je lakše ranjen Mustafić, došlo je jer je pošiljka marihuane, nađena u plinskoj boci unutar spremnika auta, umjesto kod Mirabelinog nevjenčanog supruga Sulje Škapura, završila kod Helvide. Ekipa iz Passata je, nakon pucnjave pokušala pobjeći, ali su ih desetak minuta nakon dojave, na magistralnoj cesti M-5 uhitili specijalci.

U međuvremenu je Škapur u Zagrebu osuđen na 12 godina zatvora, a kasnije se moglo čuti kako je on iz Zagreba naredio ubojstvo Helvide, za što je Čoker u Zenici, navodno, angažirala Adnana Mingića, Sanela Džinića i osuđenog Mustafića, koji je prilikom razmjene vatre bio lakše ranjen. Kada je policija u Zagrebu u ožujku prošle godine uhitila Mirabelinog nevjenčanog supruga Škapura, kod njega je pronašla 16 kilograma marihuane te 41.700 kuna, 1700 eura, 1500 maraka te nešto dolara koje je navodno zaradio preprodajom droge.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno