Info

Ukidanje novčanice od 1.000 franaka

Švicarska pred izazovom da ukine novčanicu od 1.000 franaka
Švicarska pred izazovom da ukine novčanicu od 1.000 franaka
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ukidanje novčanice od 1.000 franaka- Bivši ministar financija Sjedinjenih Država Lawrence Summers pohvalio je Europsku uniju u Financial Timesu za njen potez da prekine tiskanje novčanica od 500 eura, te je pozvao Švicarsku da zaustavi proizvodnju novčanica od 1.000 švicarskog franka.

Naime, nakon ukidanja novčanice od 500 eura očekuje se da će se povećati potražnja kriminalaca za švicarskim francima.

Summers, koji je poznat kao agresivni zagovarač kretanja svijeta prema bezgotovinskom društvu, otišao je i korak dalje i predložio da radi sprječavanja kriminalnih akvitnosti bude zaustavljena proizvodnja svih novčanica s vrijednošću većom od 50 dolara.

Odluka ECB-a o prestanku proizvodnje novčanice od 500 eura rasplamsala
je žestoku raspravu.

Iako je ECB kao argument za odluku naveo otežavanje financiranja terorizma ili pranja novca kriminalcima, dosta ekonomista sumnja da je predsjednik Mario Draghi zapravo želio postići dvije stvari. Prvo, ECB tako pokušava oslabiti euro. To bi Draghiju moglo uspjeti ako u budućnosti okrene kriminalce prema drugim valutama koje nisu euro, a time i smanji potražnju za gotovinom u svrhu financiranja terorizma ili pranja novca.

Drugo, odluka o povlačenju novčanice od 500 eura podržava ECB-ovu monetarnu politiku posredno, budući da je pohrana velikih suma novca skupa. Tako bi štediše ili profesionalni ulagatelji u budućnosti mogli u uvjetima prevladavajućih negativnih kamatnih stopa zadržavati novac u manjim apoenima.

Iz tog razloga bi i povlačenje novčanice od 500 eura moglo imati uticaja na Švicarsku koja ima za cilj slabljenje svoje domaće valute. No, ukidanje novčanice od 500 eura čini suprotno, budući da će povećati potražnju za švicarskom valutom, a što će zapravo jačati a ne slabiti franak.

Po mišljenju mnogih promatrača, borba za slabljenje švicarske valute ulazi u novi krug.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno