Biznis

UIOBiH uvodi novi vid kontrole poreskih obveznika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

UIOBiH uvodi novi vid kontrole poreskih obveznika – Iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH predstavili su novi način kontrole poreskih obveznika – “Horizontalni monitoring”.

U pitanju je kontinuirano praćenje poreskih obveznika tokom cijele godine, bez standardnih kontrola u kojima poreski inspektori odlaze u kontrole i u kompanijama provode 15-30 dana, ovisno o dužini kontrolisanog perioda.

Pilot projekt “Horizontalnog monitoringa” UIO je započela prije više od tri godine u Regionalnom centru u Banjoj Luci sa 15 velikih poreskih obveznika, saopćeno je danas iz UIOBiH.

U tom periodu inspektori UIO su sa poreskim obveznicima uspostavili saradnju kroz elektronsku korespodenciju, na način da je potpisan Protokol o elektronskom obavještavanju UIO.

“Poreski obveznici su vršili razvoj poslovnih i računovodstvenih procesa po preporukama i uputstvima iz UIO, a ujedno je uspostavljen sistem interne revizije u svakoj kompaniji za poštivanje propisa iz oblasti indirektnog oporezivanja, kako bi se rizik od eventualnih grešaka sveo na minimum”, rekao je Dejan Radić, šef Grupe za kontrolu velikih poreskih obveznika UIO u Regionalnom centru Banja Luka, predstvaljajući „Nove usluge poreskim obveznicima UIO“ na Jahorina ekonomskom forumu 2018.

Da je novi vid praćenja – kontrola poreskih obveznika odlično prihvaćen i od poslovne zajednice, potvrdila je Jasmina Lopičić, izvršni direktor za finansije kompanije m:tel, koja je na Jahorina ekonomskom forumu 2018. istakla da je ova kompanija jedan od najvećih i najurednijih platiša poreza u BiH.

U pilot projekt “Horizontalnog monitoring” od početka je uključena i kompanija “Tropic i MojMarket”, a prednosti novog načina praćenja poreskih obveznika pozdravio je i Aleksandar Šuman, direktor finansija i računovodstva ove kompanije.

Uvođenje “horizontalnog monitoringa” kao posebnog vida kontrole poreskih obveznika podržala je i Ambasada Velike Britanije u BiH, finansirajući dolazak poreskih ekperata iz Holandije u UIO, gdje se trenutno priprema podzakonska legislativa, nakon čijeg bi usvajanja UIO trebala potpisati posebne sporazume sa kompanijama koje će ući u sistem “Horizontalnog monitoringa”.

Implementator posebnog projekta Ambasade Velike Britanije u BiH je kompanija PWC, čija je predstavnica Mubera Brković na Jahorini posebno naglasila da se radi o potpuno novom iskoraku na našim prostorima kad su u pitanju kontrole poreskih obveznika, te predložila da se i entitetske poreske uprave aktivno uključe u ovaj novi način praćenja poreskih obveznika.

U okviru panela „Nove usluge poreskim obveznicima UIO“ na Jahorini je prezentovan i set ostalih novih elektronskih usluga koje su na raspolaganju poreskim obveznicima, a koje je UIO ponudila puštajući u funkciju početkom 2018. godine novi E-portal.

Pomoćnica direktora u IT sektoru u UIO Svjetlana Perković pozvala je sve poreske obveznike da se što prije registruju za elektronsku komunikaciju sa UIO i to na način da ispune izjavu na E-portalu i pošalju je Upravi.

“Poesebno želim naglasiti da će od početka 2019. godine podnošenje prijava za PDV i akcizu biti obavezno elektronski za sve poreske obveznike. Zato je bolje da poreski obveznici što prije uđu u elektronsku komunikaciju sa UIO”, navela je Perković.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno