Biznis

UIO završio softver: Od 1. marta dostava pošiljki bez plaćanja špeditera

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

UIO završio softver: Od 1. marta dostava pošiljki bez plaćanja špeditera – Emir Z. je naručio preko interneta bateriju od 90 KM i na nju mora platiti porez i PDV. No, osim toga, prema novoj proceduri koja je na snazi od početka ove godine, osim carina, mora i za špeditera platiti 60 KM. To mu robu u konačnici poskupljuje za više od 100 posto.

”U redu je da platim PDV i carinu, to sam i do sada plaćala za robu koja je skuplja od 50 KM, ali da špeditera platim paušalno 60 KM to nema smisla”, kaže nam naš čitatelj. Špediteri su se do sada angažirali za pošiljke preko 1.000 KM.

Budući da veliki broj ljudi iz naše zemlje kupuje proizvode preko interneta Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) je, nakon uvođenja novih procedura početkom ove godine, bila suočena sa velikim bijesom građana usljed čega su najavili da će što prije uraditi prilagodbu softvera.

Naime, početkom mjeseca je na sastanku u UIO istaknuto da će za desetak dana biti završen novi modul informatičke carinske aplikacije ASYCUDA WORLD, koji će omogućiti poštanskim operaterima da pokreću carinski postupak za pakete koje građani iz BiH naručuju putem interneta.

Na taj način, naveli su, neće biti potrebe za angažiranjem posrednika u carinskom postupku – špeditera i podnošenja carinskih deklaracija, već će cijeli postupak pokretati nadležni poštanski uredi.

Iako je 1.februara na sastanku najavljeno da će to biti za desetak dana sa današnjim danom, naš čitatelj Emir, tvrdi da se još ništa nije riješilo i da su, kada ih je jučer kontaktirao rekli da softver završavaju uskoro.

”Cijela priča sa špediterima je mutna. To nema nigdje da se špediteri angažiraju za ove sitne pošiljke koje fizička lica naručuju. To je van pameti”, navodi on.

Podsjetimo, ba bi se ovakva roba mogla ocariniti trenutno se mora podnijeti jedinstvena carinska iprava (JCI) tj. carinska deklaracija, a to mogu uraditi samo lica ovlaštena za provođenje carinskog postupka – špediteri, za što građani također moraju platiti.

Kontkatirali smo i UIO kako bi saznali kada bi mogli očekivati prilagodbu softvera. Oni su za Akta.ba kazali da su završili prilagodbu softvera kojom će se omogućiti poštanskim operaterima da pokreću carinski postupak.

Softver je sada u testnoj fazi, a za njegovo puštanje u rad očekuju odobrenje od stručnjaka koji su nadležni za usklađivanje ove oblasti sa EU. Završili su i ostalih usklađivanje propisa i procedura vezano za ovu oblast.

Kako neslužbeno saznajemo ovaj softver bi, na radost svih ljubitelja internet kupovine, mogao u rad biti pušten 1.marta.

Iz Uprave ističu da će uvođenjem softvera sada moći kontrolirati koja fizička lica kupuju proizvode za svoje potrebe, a koja za nelegalnu preprodaju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno