Info

UIO: upozorenje o iznošenju novca

UIO BIH - prekršajni nalog
UIO BIH - prekršajni nalog
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH danas su na aerodromu Sarajevo izdali prekršajni nalog državljaninu Bosne i Hercegovine sa inicijalima G.U. koji je na nedozvoljen način pokušao iz zemlje iznijeti 250.000 američkih dolara. U dogovoru sa dežurnim sudijom Opštinskog suda u Sarajevu navedena osoba je, prema Zakonu o deviznim prekršajima FBiH, kažnjena sa 1.500 KM novčane kazne, koja je plaćena na licu mjesta.

– Nakon plaćanja kazne novac je vraćen ovoj osobi koja je učinila prekršaj, s tim što je zabranjen iznos novca van Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz UIO BiH. U skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, UIO je po službenoj dužnosti o ovom slučaju obavijestila Finansijsko obavještajni odjel Države agencije za istrage i zaštitu. Prema važećoj zakonskoj legislativi u BiH, fizička osoba prilikom izlaza iz BiH može bez prijave na graničnom prijelazu iznositi novac ili čekove u visini od 2.500 eura ili 5.000 KM.

Pored ovog iznosa može u putničkom prometu sa inostranstvom iznijeti novac u protuvrijednosti od još dodatnih 2.500 eura, ali uz predočenje dokaza da je ovaj novac podignut sa vlastitog računa u banci ili da su ova sredstva kupljena kod ovlaštene banke. Za sve više iznose od 5.000 eura (10.000 KM), mora postojati odobrenje Ministarstva finansija Republike Srpske ili Ministarstva finansija Federacije BiH. Zato iz UIO upućuju apel svim građanima u BiH da za svaki iznos novca iz zemlje u iznosu većem od 10.000 KM moraju imati pisanu saglasnost nadležnog entitetskog ministarstva finansija. Unošenje novca u BiH nije ograničeno, ali je preporučljivo da se na graničnom prijelazu carinskoj službi prijavi unos veće sume novca u zemlju. Tada se dobije potvrda o unosu tog novca, pa osoba može bez problema taj novac ponovo iznijeti van BiH. U suprotnom, neće imati dokaz o porijeklu novca, koji se iznosi van BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno