Info

UIO BiH u 2018. godini naplatila 7,6 milijardi maraka javnih prihoda

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

UIO BiH u 2018. godini naplatila 7,6 milijardi maraka javnih prihoda – Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine naplatila je u 2018. godini ukupno 7,6 milijardi maraka bruto javnih prihoda što je za 552,5 miliona KM više nego u cijeloj 2017. godini, izjavio je danas na konferenciji za medije upriličenoj u Banja Luci direktor UIO BiH Miro Džakula.

Prema njegovim riječima, prihodi su rasli po stopi od 7,84 posto, što je mnogo više od rasta BDP-a i svih drugim makroekonomskih pokazatelja u BiH.

Ocijenio je da pored činjenice da raste izvoz iz BiH, te rasta naplate javnih prihoda, ekonomija Bosne i Hercegovine pokazuje “vitalnost”.

Na rast prihoda lani su najviše utjecala povećana sredstva od PDV-a, putarine i uvozne akcize, dok je povrat poreza iznosio 1,3 milijardi KM.

Od 2013. do kraja prošle godine ukupan bruto prihod UIOBiH se prosječno godišnje povećavao za 4,3 posto.

Džakula očekuje da Upravni odbor te uprave nađe rješenje u vezi s presudom Suda BiH po kojom je Uprava dužna da RS-u isplati 15 miliona KM, odnosno ukupno oko 22 miliona KM s kamatama.

Sud BiH donio je 7. maja 2015. godine presudu kojom je UIO obavezana da RS-u isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu. RS je, nakon blokade računa UIO, naplatila dosad 6,1 milion KM.

“Uprava poštuje presude Suda BiH, a na Upravnom odboru je da odredi na koji način će se izvršiti poravnanje”, dodao je on istučući da ovo nije veliki iznos, imajući u vidu koliko prihoda prikuplja UIO te da treba naći dogovor, kako se ne bi otežavao rad te finansijske institucije.

UIO je uspostavila i E-portal korisnika elektronskih usluga, a oko 2.500 poreskih obveznika još uvijek nije podnijelo zahtjev za registraciju za elektronske PDV prijave te su iz UIO BiH pozvali da to urade, budući da od narednog mjeseca to neće više biti u prilici.

Dosad je tu obavezu ispunilo 43.000 obveznika.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno