Info

UIO 2019. predviđa rast prihod od putarina i akciza za oko 70 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

UIO 2019. predviđa rast prihod od putarina i akciza za oko 70 miliona KM – UIO 2019. predviđa rast prihod od putarina i akciza za oko 70 miliona KM – Iznos naplate neto prihoda od indirektnih poreza u BiH za ovu godinu projektovan je na 6,45 milijardi KM, ili više za 3,7 posto nego u prošloj godini, navodi Odjeljenje za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u najnovijem biltenu.

Najveće učešće u tom rastu prihoda ima PDV, čije povećanje naplate bi trebalo da bude za više od 140 miliona KM.

Slijede prihodi od putarina sa projektovanim rastom od 35,7 miliona KM, prihodi od akciza čiji je projektovani rast od 35,4 miliona KM, dok je rast prihoda od carina projektovan na iznos od 15,7 miliona KM.

Podsjećamo, tokom 2018. godine UIO je na osnovu putarina i akciza za naftu prikupio oko 1,1 milijardu konvertibilnih maraka.

Rast prihoda od indirektnih poreza za narednu godinu projektovan je na 176,6 miliona KM, što je procentualno povećanje od 2,7 odsto.

Projekcije kretanja prihoda od indirektnih poreza za 2021. godinu predviđaju rast po stopi od tri posto, ili u iznosu većem od 199 miliona miliona KM, dok je projektovana stopa rasta tih vrsta prihoda za 2021. godinu 3,3 posto, odnosno više za projektovanih 223,9 miliona KM.

Najveći generator suficita prihoda od indirektnih poreza u tom periodu je PDV, s obzirom na njegovo značajno učešće u prihodima, te planiranim stabilnim stopama rasta u skladu sa projekcijama potrošnje.

Projektovani prihodi od PDV-a generišu u sebi više od 70 posto apsolutnog godišnjeg projektovanog rasta prihoda.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno