Sudske klupe

Uhapšeni Isaković “otet” 2005. sa terapije u Domu zdravlja Zenica, pa pobjegao u Švedsku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uhapšeni Isaković “otet” 2005. sa terapije u Domu zdravlja Zenica, pa pobjegao u Švedsku – Emin Isaković, jedna od dvije osobe uhapšene u jutrošnjoj akciji Federalna uprave policije po nalogu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, itekako je poznat pravosudnim i policijskim organima u našoj zemlji.

Naime, on je u filmskom bijegu iz zatvora u Zenici pobjegao u maju 2006. godine. Prema tadašnjim medijskim izvještajima, Isakovića su “otele” naoružane osobe ispred dvojice stražara KPZ-a koji su ga osiguravali na fizikalnom tretmanu u “Domu zdravlja” u Zenici. Iz BiH je pobjegao u Švedsku, nakon čega raspisana tjeralica pa ponovo uhapšen i izručen našoj zemlji.

On je prema presudi Kantonalnog suda Novi Travnik osuđen na jedinstvenu kaznu u trajanju od šest godina zbog teškog slučaja razbojničke krađe i razbojništva i zbog pokušaja ovog istog djela.

Naime, prema jednoj presudi,  6. juna 2000. godine, nakon što je prethodno od optuženog Zorana Ljevaka dobio informaciju ko i gdje ima novca u Kiseljaku, u namjeri da od oštećenog Vinka Vrljička iz Kiseljaka oduzmu novac i njegovim prisvajanjem pribave sebi protupravnu imovinsku korist, sa optuženim Predragom Crnićem i Alenom Huseinspahićem dovezao se vozilom “Fiat Lancia” do kuće optuženog Zorana Ljevaka u mjesto Donji Kovačići – općina Kiseljak, gdje je optuženi Zoran Ljevak sjeo u vozio na mjesto vozača i oko 22,50 sati odvezao ih do kuće oštećenog Vinka Vrljička koja se nalazi u Kiseljaku, pa nakon što su se maskirali oblačeći na glavu crnu vunenu kapu sa otvorima za oči i ženske čarape, naoružani pištoljima, električnim pištoljem, sprejom tipa suzavac i bejzbol palicama, djelujući u sastavu skupine, izašli i krenuli u pravcu kuće kroz putni jarak preko žive ograde kroz visoku travu i kada je optuženi Emin Isaković provalničkim alatom pokušavao da otvori ulazna vrata od kuće lupanjem privukao pažnju oštećenog Vinka Vrljička koji je kroz balkonska vrata izašao na terasu i kada ih je primjetio istim rekao “Šta hoćete majku vam j….», nakon čega je Alen Huseinspahić iz pištolja marke “Crvena zastava” cal. 9 mm ispalio oko 9 metaka u pravcu oštećenog Vinka Vrljička i tom prilikom mu nanio lake tjelesne ozljede u vidu ustrijelne rane nadlaktice lijeve ruke u obliku polukanala i dvije ustrijelne rane područja prsnog koša sa lijeve strane u obliku polukanala, pa su se potom razbježali a optuženi Ljevak Zoran se sa vozilom udaljio u pravcu svoje kuće.

U drugoj presudi osuđen je zajedno sa Marinkom Ilijaševićem. Naime, Ilijašević je Eminu Isakoviću, Predragu Crniću, te Alenu Huseinspahiću pružio informaciju o tome da  Anto Filipović iz mjesta Volujak, općina Kreševo, ima veću količinu novca, pa su optuženi Isaković, Crnić i Huseinspahić, u namjeri da od oštećenog oduzmu novac i da njegovim prisvajanjem pribave sebi i drugima protupravnu imovinsku korist, dana 21. 05. 2000. godine iz Sarajeva se dovezli vozilom BMW registarskih oznaka 591-T-292, vlasništvo Emine Isaković, do kuće optuženog Zorana Ljevaka u mjestu Donji Kovačići – općina Kiseljak, odakle ih je optuženi Zoran Ljevak vozilom Golf, nepoznatog vlasnika, odvezao u mjesto Volujak broj 11 – općina Kreševo, pokazao im kuću oštećenog Ante Filipovića, gdje su se Isaković, Crnić te Huseinspahić maskirali oblačeći periku, crnu vunenu kapu preko glave sa otvorima za oči, maramu preko lica, sa kirurškim rukavicama na rukama i sa unaprijed pripremljenim provalničkim alatom i oružjem i to pištoljima, privukli navedenoj kući i nakon što su oko 23:00 sata crvenim francuskim ključem polomili cilindrični uložak brave ulaznih vrata, ušli u kuću, na spavanju upotrebom sile savladali otpor Ante Filipovića, udarivši ga u potiljak, te otpor Anđe Filipović, svezavši ih i prekrivši im oči, upotrebom sile i prijetnje prema Anti Filipoviću, držeći mu pištolj na potiljku i govoreći mu da će ga ubiti kao i njegovu suprugu, iznudili da im kaže da se novac nalazi ispod ležaja u spavaćoj sobi, odakle su uzeli i prisvojili 9.000,00 DM, 1.500,00 Chf kao i iznos od 4.500 DM u austrijskim šilinzima, lovački karabin, pušku sačmaricu i telefon marke “Panafon”, nakon čega su napustili kuću i otišli do optuženog Zorana Ljevaka koji ih je čekao u vozilu Golf, pa su vozeči se u pravcu Kiseljaka odbacili uzete puške, telefon, kirurške rukavice i vunenu kapu, a po dolasku u Kiseljak u garaži optuženog Zorana Ljevaka novac podijelili stim što su optuženom Zoranu Ljevaku dali iznos od 2.500,00 DM, od čega je dio novca bio u austrijskim šilinzima, stim da jednu polovinu novca da optuženom Marinku Ilijaševiću. (NAP)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno