Biznis

Ugostitelji traže suspenziju Zakona o strancima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Crnoj Gori će poslodavci moći zaposliti stranca samo uz potvrdu da na birou nema radnika odgovarajućeg profila.

Crnogorski ugostitelji od Vlade traže da suspendira ili odgodi primjenu novog zakona o strancima, koji daje prednost zapošljavanju domaćih radnika.

Ugostitelji tvrde da ih država tako ostavlja bez kvalificiranih radnika, a u Vladi poručuju da je svrha novog zakona smanjenje nezaposlenosti u Crnoj Gori, izvještava Milica Marinović, reporterka Al Jazeere.

Turistička sezona na crnogorskom primorju počinje, a ugostitelji se žale da su suočeni sa velikim problemom.

Odredba novog zakona o strancima, da samo uz potvrdu da na birou nema radnika odgovarajućeg profila ili da oni odbiju posao, mogu da zaposle nekoga iz inostranstva, poslodavce je, tvrde, ostavila bez radne snage.

Nezaposlenost u Crnoj Gori

“Da li da ukidamo život ili normu? Normu dok se ne ispune uslovi za primjenu…”, istakao je Dragan Ivančević iz Privredne komore Crne Gore.

Ugostitelji kažu da zaposliti domaćeg radnika jeste jeftinije, ali da ih nema dovoljno te da često nisu dovoljno stručni.

Kvota radnih dozvola za strance u Crnoj Gori konstantno raste. Ove godine planirano ih je 23 hiljade.

“Iako svaki šesti sposobni građanin Crne Gore, odnosno njih 35 hiljada nema posao, svake godine primi se upola toliko stranih sezonskih radnika”, izvještava Milica Marinović.

Od turizma petina BDP-a

Najviše ih je iz Srbije, Bosne i Hercegovine, zatim Rusije i Makedonije. Najtraženiji su u građevinarstvu i turizmu.

U zavodu za zapošljavanje smatraju da su ugostitelji morali ranije da reagiraju ako im zakon nije bio po volji. Tvrde da kritike na račun domaće radne snage ne stoje.

Crnogorski premijer, međutim, ne isključuje mogućnost da prihvati zahtjeve ugostitelja.

Koliko je bitno brzo nalaženje rješenja govori podatak da je samo od prošle turističke sezone Crna Gora zaradila preko 700 miliona eura, što je petina bruto društvenog proizvoda.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno