Nogomet

Ugledni Goal detektovao glavni razlog surovog pada nogometne reprezentacije BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ugledni Goal se bavio surovim padom nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je u kvalifikacijama za Euro 2024. godine dotakla dno.

Zmajevi su kvalifikacije okončali sa svega devet osvojenih bodova i sedam poraza čime smo okončali najgore kvalifikacije u našoj historiji.

Goal se prvobitno prisjetio vrhunca našeg nacionalnog tima koji je kulminirao odlaskom na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazil nakon čega je uslijedio veliki pad.

Istakli su da je glavni razlog to što nemamo veliki broj talentovanih nogometaša i da je to problem s kojim se suočavaju sve male države.

“Nakon vrhunca njihovih karijera od 2011. do 2014. godine, reprezentacija BiH je imala problem s kojim se sve male države moraju suočavati. Oni nemaju veliki broj talentovanih nogometaša kao ostale nogometne nacije i teško im je opstati na vrhunskom nivou.

BiH je došla na vrh svijeta, ali nakon eliminacije sa Svjetskog prvenstva 2014. godine, počelo je postepeno spuštanje u prosječnost ili čak i ispod toga.

Uprkos kritikama na račun nekih kadrovskih i taktičkih odluka na Mundijalu, selektor Safet Sušić je nakon avanture u Brazilu dobio novi ugovor, ali je u prvoj takmičarskoj utakmici nakon turnira, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo kod kuće protiv Kipra, doživio je neočekivani poraz od 2:1.

Uslijedili su remiji protiv Velsa i Belgije nakon čega je BiH izgubila 3:0 od Izraela u novembru 2014. godine.

“Ne osjećam se odgovornim za ovaj poraz”, rekao je Safet Sušić nakon utakmice što mu je bila i posljednja na klupi Zmajeva.

Naslijedio ga je Mehmed Baždarević koji je zabilježio pet pobjeda u šest utakmica nakon čega su se Zmajevi plasirali u baraž gdje smo poraženi od selekcije Republike Irske.

Nakon neuspješnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine gdje su Zmajevi završili kao trećeplasirani u grupi, uslijedio je otkaz za Mehmeda Baždarevića.

Od nekih velikih imena iz slavnih dana, tu su još samo Džeko i Pjanić, obojica sada već imaju preko 30 godina i nisu više u svom apsolutnom vrhuncu. Svakako ima nogometaša kojima se predviđa blistava budućnost poput Benjamina Tahirovića (20 godina, Ajax), Amara Dedića (21 godina, RB Salzburg) ili Ermedina Demirovića (25 godina, Augsburg).

Ipak, Savo Milošević još uvijek nije uspio formirati moćan tim.

Kvalifikacije za Euro su bile najgore u historiji nacionalnog tima BiH, pobijedili su prvu utakmicu protiv Islanda rezultatom 3:0 nakon čega su u devet susreta zabilježili sedam poraza uz dvije pobjede i to obje protiv Lihtenštajna.

Ono što je posebno bolno za Zmajeve je poraz 4:1 u Luksemburgu sredinom novembra i to protiv zemlje koja je 2014. kada je BiH bila na vrhuncu bila na začelju tabele.

Sada je Luksemburg pobijedio obje utakmice protiv BiH i završio treći u grupi sa 17 bodova, a BiH je bila pretposljednja sa svega devet bodova.

Ipak, Džeko i saigrači još uvijek imaju šansu da zaigraju na Euru 2024. godine budući da su kroz Ligu nacija osigurali plasman u baražu u martu, ističu kolege sa portala Goal.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno