Naše

Ugašeni OKK Čelik, RK Čelik, neka se “pripremi” NK Nemila – Hoće li Zenica ostati u “mraku” bez sporta?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenički gradonačelnik Fuad Kasumović, sudeći po posljednjoj reakciji i dugogodišnjem kontinuiranom i ustrajnom odnosu prema sportu, ali i svemu ostalom u Zenici, četvrtom gradu u BiH, čiji je on prvi čovjek već punih sedam godina, odlučio je definitivno – ne ugasiti, nego ukinuti sport u Zenici, tvrdi se u reakciji istaknutih sportskih radnika (imena poznata redakciji) koji su nam poslali reakciju potpisani kao “rukovodstvo drugog po redu, ali ne i posljednjeg ugašenog kluba”.

– Nakon što je, srećom bezuspješno, a isključivo zahvaljujući Robijašima za njegov neuspjeh u namjeri, pokušao ugasiti i uništiti Nogometni klub Čelik, godinama pokušavajući raznim spletkama i mutnim radnjama da ostvari svoj kvaran pakleni plan i naum, već kod drugog kluba to mu je pošlo za rukom. Iako u punom zaletu i gotovo pred vratima Regionalne košarkaške lige, svojim lažnim obećanjima Upravi i igračima OKK Čelika, Fuad Kasumović je uspio da ovaj, izuzetno uspješan klub, izbaci iz Premijer lige.

Naravno, u svom stilu, pripisao je to (ne)sposobnom rukovodstvu Kluba, ljudima koji su, zna se to i u Gradu, ali i šire, izdvajali svoja lična sredstva kako bi uspjeli ostvariti i te rezultate, uostalom, kao i mnogi drugi sportski kolektivi u Zenici. Ostala je Zenica te, 2021. godine, bez i jedinog premijerligaškog sportskog kolektiva, ali i to nije bilo dovoljno!?

Plan je bio u potpunosti ugasiti sport, i ne samo sport! Ugašeno je jedino javno komunalno preduzeće Zenicatrans, koje je, istina, bilo u financijskim problemima, ali su se ti problemi vukli godinama, pa i decenijama, ali do njegovog dolaska na čelo Grada, nikome nije padalo na pamet da „ugasi“ javni gradski prijevoz, koji u svakom gradu ima ogromnu ulogu u funkcionalnom povezivanju gradskih i prigradskih naselja sa užim gradskim jezgrom.

Ako bi neko i pomislio da je tu kraj destruktivnom djelovanju, bio bi razočaran, jer niz „gašenja“ se nastavlja.

U grčevitoj borbi za ulazak u rukometnu Premijer ligu između dva zenička rukometna kluba – RK Čelik i RK Čelik Junior. Malo više sreće, a kasnije će se pokazati – nesreće, imao je RK Čelik, koji je, pobjedom u gradskom derbiju izvojevao ulazak u najviši rang takmičenja u rukometu Bosne i Hercegovine, nakon čega je odmah uslijedio hladan tuš.

I pored silnih obećanja, gradonačelnik ih je slagao i prevario i nakon nekoliko neodigranih utakmica, RK Čelik je ekspresno izbačen iz Premijer lige, čime je Zenica, ponovo, ostala bez ijednog premijerligaškog sportskog kolektiva, iako se isti gradonačelnik godinama „busa u prsa“ kako „Zenica nikada nije izdvajala više sredstava za sport“, te na taj način, opet, direktno okrivljujući uprave klubova za neuspjehe u rezultatima.

U međuvremenu, već treću godinu zaredom, se dešava da svim sportskim kolektivima koji za trenažni proces koriste Gradsku arenu „Husejin Smajlović“ u septembru mjesecu biva zabranjen ulazak i daljnje korištenje iste, a zbog nedostatka sredstava koje Gradska uprava izdvaja za ove namjene. Bude, tako, zabranjen trenažni proces, nekoliko dana se to „povlači po medijima“, nakon čega se on pojavi kao spasilac i narodni heroj i „naredi“ (čitaj plati ono što je svakako morao platiti budžetskim novcem) menadžmentu Arene da klubovi nastave sa korištenjem dvorane, čija je i namjena, prvenstveno, odvijanje trenažnih procesa i odigravanje utakmica zeničkih dvoranskih sportova.

Paralelno sa ovim procesom, perfidno se odvija i posebna „hajka“ sujetom povrijeđenog gradonačelnika na jedan od najperspektivnijih sportskih kolektiva, Nogometni klub „Nemila“, zbog apsolutne propasti njegovog političkog projekta BHI-KF, pa je tako, a sve zbog osvete svom donedavnom političkom partneru i članu njegove stranke Alenu Kapkoviću, naložio inspekcijskim organima da „udare“ i na NK Nemilu, kojoj je Kapković sponzor, iako, kako je i sam izjavio, apsolutno nije u rukovodećim organima.

Gradska inspekcija je tako, pod direktnom kontrolom Kasumovića, naložila uklanjanje istaknutih sponzora na zidovima stadiona koji je u vlasništvu Kluba, što je sigurno presedan u praksi rada inspekcije, jer su to praktično i jedini prihodi ovog kluba.

Kao šlag na tortu, a nakon još jedne „epizode“ navodnog spašavanja sporta od strane glavnog krivca za trenutno stanje u zeničkom sportu, odnosno nakon usvajanja Rebalansa kojim je za sport opredijeljeno još 200.000 KM, famozna Komisija za sport, koju je formirao gradonačelnik kako bi raspodjela sredstava za sport bila što transparentnija, donijela je odluku o pravičnoj i pravednoj raspodjeli dodatnih sredstava za sport opredijeljenih Rebalansom budžeta, On je, u svom poznatom stilu, pocijepao papir – Odluku o raspodjeli, jer se među klubovima koji su trebali dobiti dodatna sredstva našao i NK Nemila, čije je jedina „krivica“ što među fanovima i sponzorima ima jednog Alena Kapkovića.
Niz se nastavlja…. Zeničani, uglavnom, ćute…

Rukovodioci drugog, ali ne i posljednjeg ugašenog zeničkog kluba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno