Nogomet

UEFA promijenila format kvalifikacija, kreiran je novi baraž, ogromna promjena u Ligi nacija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvršni odbor UEFA-e zvanično je potvrdio novi sistem kvalifikacija te unio i veliku novinu u sistem Lige nacija. U suštini svaki meč će dobiti na većem značaju nego što je to bio slučaj ranije.

Novi baraž će biti kreiran u Ligi nacija. Prvoplasirani i drugoplasirani u grupama Lige A će igrati utakmice četvrtfinala u “domaćin-gost” sistemu, a pobjednici će izboriti plasman na Final Four.

Trećeplasirane selekcije iz Lige A i drugoplasirane selekcije iz Lige B kao i trećeplasirane selekcije iz Lige B te drugoplasirane selekcije Lige C će također u sistemu “domaćin-gost” igrati mečeve za promociju ili opstanak.

Ovo u suštini znači da se reprezentacijama daje nova šansa za ostanak ili promociju u veći rang Lige nacija što je na neki način i dobra vijest za reprezetnaciju BiH koja će se u novom izdanju Lige nacija takmičiti u Ligi A.

Kako će baraž u Ligi nacija igrati samo određene selekcije, sve ostale koje su slobodne će u već u martu moći početi igrati kvalifikacije za Svjetsko, odnosno Evropsko prventvo.

Novim formatom će biti odigrane kvalifikacije za SP 2026. godine u SAD-u, Meksiku i Kanadi te kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2028. godine na kojem će i dalje nastupiti 24 selekcije.

Ubuduće će reprezentacije biti podijeljene u 12 kvalifikacionih grupina od po četiri ili pet učesnika te će samo takmičenje biti značajno dinamičnije. Glavni razlog je taj što je UEFA za naredni Mundijal dobila 16 mjesta.

Timovi izvučeni u grupe sa pet selekcija će svoje kvalifikacije započinjati u martu ili junu, ukoliko se još uvijek takmiče u Ligi nacija. Timovi koji su završili u grupi sa četiri selekcije će početi svoje kvalifikacije u septembru.

Pobjednici 12 grupa će ići direktno na Evropsko prvenstvo ili Svjetsko prvenstvo, dok će drugoplasirane selekcije otići direktno ili će igrati baraž.

Zmajeve čeka treći šešir?

Uoči žrijeba kvalifikacija za SP 2026. godine u obzir će se uzimati FIFA rang lista gdje fudbalska reprezetnacija i ne kotira baš najbolje i trenutno je na 57. mjestu sa 1404 boda.

Prema trenutnom stanju stvari to bi Zmajevima bilo dovoljno za treći šešir u novom formatu.

Kako će se naredne kvalifikacije za SP igrati dinamičnije, odnosno bit će manje utakmica, ali težih rivala predstojeće kvalifkacije za Euro su idealna prilika da se popravi pozicija na FIFA rang-listi.

Važno je napomenuti da novi sistem kvalifikacija počinje nakon Evropskog prvenstva 2024. godine u Njemačkoj.

Autor: sportsport.ba

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno