Nogomet

UEFA potvrdila: Protiv koga Zmajevi ne mogu igrati u kvalifikacijama za EURO 2024?

Podijeli ovu vijest:

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, po svemu sudeći, dočekat će iz druge jakosne grupe.

Evropska fudbalska federacija “šešire” će odrediti 27. septembra, nakon utakmica Liga nacije.

Zmajevi su trenutno u odličnoj situaciji, čuvaju mjesto u drugom šeširu, a to će potvrditi eventualnom pobjedom protiv Crne Gore.

U tom slučaju osigurali bi prvo mjesto u grupi B3 i jednu od četiri pozicije u drugoj jakosnoj grupi, koje su rezervisane za pobjednike četiri grupe B Lige nacija.

Žrijeb grupa kvalifikacija za EURO 2024 bit će održan 9. oktobra u Frankfurtu. UEFA je utvrdila proceduru žrijeba, a jedna tačka odnosi se i na Bosnu i Hercegovinu.

Naime, na osnovu odluke Izvršnog odbora UEFA-e, pojedine zemlje ne mogu biti u istim grupama. Tako je odlučeno da Zmajevi neće moći igrati protiv Kosova. Također, UEFA je donijela odluku da u istoj grupi ne mogu biti Armenija i Azerbejdžan, Bjelorusija i Ukrajina, Gibraltar i Španija, te Kosovo i Srbija.

Podsjetimo, jučer je potvrđeno da u žrijebu neće biti reprezentacije Rusije, koja je suspendovana još u februaru zbog agresije ove zemlje na Ukrajinu.

Tako će u žrijebu kvalifikacija učestvovati 53 reprezentacije (Njemačka kao domaćin direktno se kvalifikovala na EURO 2024), i bit će raspoređene u deset grupa – sedam po pet ekipa i tri grupe po šest ekipa.

Deset pobjednika grupa i deset drugoplasiranih timova u grupama kvalifikovat će se na završni turnir. Za preostala tri mjesta igrat će se baraž u martu 2024. godine.

Novost je da više nema kvalifikovanja kroz play-off grupe D Lige nacija. Baraž će igrati pobjednici Lige nacija A, B i C, a koji se direktno ne plasiraju na EURO.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno