Rekreacija

Udruženje Vedro uspješno realizovalo adrenalinski vikend projekat Preko vode do slobode

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Projekat „Preko vode do slobode“ je autorski projekat Udruženja „Vedro“ iz Zenice koje već treću godinu zaredom realizuje adrenalinski vikend u saradnji sa Sportsko- rekreativnim klubom „Bosna“, generalnim sponzorom BH Telecom, te medijskim pokroviteljima Zenicablog i Radio Zenit.
Ovogodišnji adrenalinski vikend u sklopu ovog projekta realizovan je 13. i 14. 08. počevši sa sastajanjem ispred Gradske arene Zenica u 04.00 h kako bi se na vrijeme moglo krenuti sa hikingom na Prenj u subotu. Grupa planinara je uzbuđeno nabacila svoje ruksake i zaputila se putem Konjičke Bijele, početne tačke hodanja. 31 učesnik kolone i uspona na Jezerce na Prenju doživljelo je nezaboravno iskustvo susreta sa prirodom na gordoj planini. Pri povratku od Crnog polja, nakon 15-ak kilometara hikinga, obezbijeđena je adrenalinska vožnja kamionom do Boračkog  jezera gdje ih je sačekao ostatak učesnika, koji su subotu proveli sa različitima aktivnostima na jezeru. Smješanje i zajednička večera u kampu Saveza izviđača grada Zenice bio je uvertira večernjim druženjima koja su trajala do kasno u noć. Već u nedjelju ujutro, nakon doručka u Kampu,  počele su pripreme za rafting, dobile su se upute o mjerama sigurnosti, preuzela potrebna oprema pa se krenulo prema početnoj tački raftinga, mjesto Glavatičevo. Uz puno smijeha, adrenalina, svježine i ljepote rijeke Neretve, rafting je trajao punih 5 sati. Iskoristila se prilika da se na ušću rijeke Rakitnice napravi okrijepna stanica sa voćnim urnebesom. Pri povratku se tradicionalno svratilo u Konjic kako bi se utolika glad koju samo rijeka Neretva tako može da izazove. Učesnici su se vratili u Zenicu u noćnim satima još sa svježim utiscima i pitanjima gdje je slijedeći pohod.
Udruženje „Vedro“ ovim projektom je pokazalo koji resurse i kapacitete imamo u našem gradu gdje se kroz saradnju različitih udruženja koja djeluju i van našeg grada mogu obezbijediti zabavne aktivnosti za naše sugrađane po jako povoljnim cijenama.
Zahvaljujući saradnji sa SRK „Bosna“ koja svake godine preuzme organizaciju raftinga, Savezom izviđača grada Zenice koja ugosti učesnike adrenalinskog vikenda sa smještajem i obrocima, ovaj projekat ima karakteristike angažmana i uključivanja lokalnih resursa u drugom gradu. Ovogodišnji učesnici adrenalinskog vikenda, njih  65, su naši Zeničani, prijatelji iz Kaknja, Viteza, Visokog i Sarajeva različitih dobi od maloljetnih učesnika, do planinara u penziji. Bilo je učesnika koji su po prvi put učesnici aktivnosti udruženja „Vedro“, a bilo je i onih koji su već ranije učestvovali u adrenalinskom vikendu, ali poželjeli su to ponoviti.
Svakako, ne smije se zaboraviti saradnja i podrška Via Dinarice i Planinarskog saveza kroz sve aktivnosti koje sprovodi udruženje „Vedro“, kao i GSS Konjic koji je bio obaviješten o usponu na Prenj.
Na poslijetku neophodno je istaći da je generalni sponzor ovogodišnjeg projekta „Preko vode do slobode“ BH Telecom koji je omogućio da 56 učesnika uživa u ovom adrenalinskom vikendu.
Zahvaljujemo se na saradnji i našim partnerima, ovogodišnjim medijskim sponzorima projekta „Preko vode do slobode“ Zenicablogu i Radio Zenitu.
U nastavku u cjelosti prenosimo „doživljaje“ jedne učesnice:

ŠESTO ČULO AVANTURISTIČKOG DUHA
Trinaestog i četrnaestog dana mjeseca augusta prepustismo se u ruke jednom iskusnom i uvaženom timu stručnjaka. Samo rijetki mogu da učestvuju u njihovom avanturističko-istraživačkom projektu. Kako bi uzeo učešće u istom, moraš da ispunjavaš nekoliko preduslova:
1. Teško postižeš sitosti za avanturom;
2. Ne posjeduješ ugao gledanja na svijet – ti posjeduješ svih 360 stepeni kružnice;
3.  Ljepota prirode kod tebe ne izaziva alergije, nego napad čistog endorfina;
4. “Patiš” od prvog stadija “zarazne bolesti” zvana “osmijeh od uha do uha” ili čak drugi stadij bolesti “grohotom se smijem” gdje zaraziš najmanje deset učesnika oko sebe.
Tim stručnjaka sačinjen je od tri člana, a to su: Prenj – ujedno i voditelj projekta, odlučan, promišljen i autoritativan. Boračko jezero – drugi član tima koji u projekat unosi staloženost, balans i mir, te Neretva, samoincijativna i oštroumna, ima suprotan zadatak od kolege Boračkog – nemir, disbalans te pretvaranje endorfina u adrenalin glavne su joj karakteristike.
Projektu je prisustvovalo 56 izabranih kojima je namjerno oduzeto uputstvo korištenja svojih čula. Hipoteza projekta, da će se učesnici postepeno prilagođavati okolini i uključivati svoja čula kroz razvoj projekta, bila je pobijena odmah na početku. Naime, učesnici su odmah pri dolasku na Konjičku Bijelu ispoljili drugi stadij bolesti “grohotom se smijem” pa je došlo do međusobne zaraze. A glad za avanturom? Više je to bila krvoločnost za avanturom. Zapaženo je da učesnici  tokom pohoda na Prenj nisu koristili onih 360 stepeni kružnice gledanja na svijet – bili su to čak koncetrični krugovi, minimalno 1800 stepeni. Prenj nije mogao proizvesti toliko endorfina koliko je našim tijelima bilo potrebno – sve nas je činilo sretnima – kamenjar, markacija, prenjska divlja menta, miris ciklame, izvor na Jezercetu. Tokom projekta zapaženo je nešto, do sada još neevidentirano. Naime, došlo je do mutacije virusa “grohotom se smijem” u “plačem od smijeha”. Brzi testovi dokazaše uzročnika. Radi se o novom virusu kojeg nazvaše ŽUTI KAMION 2016. Dok se Svjetska zdravstvena organizacija bacila na detaljnije istraživanje ovog novog uzročnika, mi smo svoju zarazu nastavili širiti kraj logorske vatre na idiličnom Boračkom jezeru, naravno uz zvuke gitare. Plesalo se, pjevalo se, i radovalo se predstojećem jutarnjem raftingu, a Neretva je već zlokobno trljala svoje ruke, očekujući nas sa podlim osmijehom na licu. Sutra ujutru, bacili smo se u ruke Neretve, koja nije imala baš najbolje namjere sa nama. No, računicu nije napravila sa supermoćima ove ekipe. Imali smo tu odličnu sposobnost prilagođavanja svemu i svačemu, pa i samoj divljini Neretve. Skladno smo divljali sa njom. Raftali, skakali, plivali, bacali se, smijali, vikali, prskali. Definitivno nam je isforsirala svih 5 čula. Tako nas Neretva “isplovi” na cilj, te malo zbunjena našim ponašanjem, nastavi svojim tokom, a za njom nekoliko upitnika, misleći u sebi “ovi definitivno ni na šesto čulo nisu gluhi.” I tako se završi naše ludo učešće u projektu „Preko vode do slobode“, gdje je na kraju novi virus “plačem od smijeha”uspio da progredira u svoj četvrti i završni stadij “hronični facijalni kes” za kojeg, nadamo se, ne postoji lijek.“



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno