Zenica

Udruženje ŠAPA Zenica: Festival udomljavanja napuštenih životinja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje ŠAPA Zenica: Festival udomljavanja napuštenih životinja – Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja ŠAPA Zenica obilježava devetu godišnjicu postojanja i rada uz organizaciju još jednog Festivala udomljavanja napuštenih životinja i poruku

ZAUSTAVIMO NAPUŠTANJE ŽIVOTINJA ZAJEDNO
UDOMI NE KUPUJ

Uz obilježavanje devete godišnjice svog postojanja i rada, organizovanjem Festivala udomljavanja napuštenih životinja, u subotu 01.09.2018. godine, na Kamberovića polju, zelenoj površini ispred Shoping Centra Džananović, s početkom u 10:00h, Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja ŠAPA Zenica podsjeća da je prisutan porast stope napuštanja kućnih ljubimaca i njihovog potomstva te da sve dok se društvo kao cjelina ne počne baviti uzrokom problema napuštenih životinja, isti ne može ni biti riješen.

Na desetine životinja biva i dalje svakodnevno napušteno na ulicama našega grada, kako starih i bolesnih životinja, tako i štenaca, uz primjetan porast napuštanja i tzv čistokrvnih rasnih pasa. Oni postaju briga šake volontera, a teret društva u cjelini, stradaju od gladi, bolesti, automobila, trovača, zlostavljača. Istovremeno javnost i nadležne institucije ne reaguju, ignorišući stvarne uzroke problema, kao i potrebu da se počnu provoditi sistemske preventivne mjere što je osnovna pretpostavka za održivo rješenje poput obavezne registracije kućnih ljubimaca i vlasnika, kažnjavanja napuštanja, provođenja sterilizacija i kastracija kako napuštenih tako primarno životinja u vlasništvu, edukacije o odgovornom vlasništvu.

Godinama upozoravamo da je isključivi uzrok problema napuštenih životinja neodgovorno ponašanje čovjeka, stoga pozivamo na punu provedbu zakona, što hitniju registraciju svih vlasnika životinja uz obaveznu vakcinaciju i čipiranje, što bi omogućilo početak provođenja kaznene politike za napuštanje životinja. Pozivamo sve građane da budu odgovorni, da prijave one koji napuštaju ili muče životinje. Uzrok problema se ne rješava ad hoc mjerama sklanjanja životinja ili ubijanja, kao ni zatvaranjem očiju i pokušajima da se neko drugi učini odgovornim za njegovo rješavanje ili nastanak.

Zaustavimo napuštanje životinja zajedno.

Posjetite nas na Kamberovića polju u subotu, 01.09.2018. Festival udomljavanje je prilika da provedemo dan u druženju uz edukativne i zabavne sadržaje, prilika da se građani informišu o radu SAPAe Zenica, našim štićenicima, da kroz direktan kontakt obogatimo iskustva, produbimo razumijevanje, probudimo empatiju, te prilika da u konačnici oni koji to mogu i žele udome napuštenu životinju koja je na privremenoj skrbi kod članova Udruženja.

Udomite napuštenu životinju

Oni su bez doma, ali ne i bez nade

ŠAPA Zenica je ne-profitna, ne-vladina organizacija osnovana od strane grupe volontera i entuzijasta 2009 godine. ŠAPA Zenica aktivno radi na području zaštite, spašavanja životinja u Zenici i Bosni i Hercegovini, gdje pionirskim koracima utiremo put prihvatanju koncepta zaštite životinja kao važnog društvenog pitanja. Zahvaljujući entuzijazmu i posvećenosti male grupe volontera postigli smo značajne rezultate na koje smo vrlo ponosni.

Zaštita i spašavanje životinja od svih oblika okrutnosti, ubijanja, nasilja, nesreća, bolesti – 44.315 intervencija na terenu za pomoć napuštenim, bolesnim, ranjenim, otrovanim, zlostavljanim životinjama psima i mačkama. Na desetine primljenih poziva svaki dan za pomoć bolesnim, napuštenim životinjama- mi smo neformalni Info centar za građane Zenice, a pružamo i pravnu pomoć. Više stotina pasa i desetine mačaka na skrbi Udruženja. Udomljeno preko 1000 životinja. Sterilisano preko 3.500 životinja. Dokumentiranje i reagovanje na brojne slučajeve nasilja nad životinjama. Projekti edukacija, organizovanje info štandova i info kampanja. Praćenje nivoa provedbe Zakona i borba za njegovu dosljednu provedbu. Saradnja i partnerstvo sa svim relevantnim interesnih skupinama u cilju promicanja ideja zaštite životinja i njihovih prava uz ispunjenje zakonskih obaveza.

BUDITE ODGOVORAN IMALAC KUĆNE ŽIVOTINJE, JER ONI SU VAŠA BRIGA I ODGOVORNOST

SPRIJEČIMO ZAJEDNO NASTANAK NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA KROZ PROVOĐENJE PREVENTIVNIH MJERA STERILIZACIJE I KASTRACIJE, PROMOVIRANJE ODGOVORNOG VLASNIŠTVA I UDOMLJAVANJE NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA A NE KUPOVINU

POKAŽIMO SUOSJEĆANJE PREMA NAPUŠTENIM ŽIVOTINJAMA, ONI SU BRIGA I ODGOVORNOST DRUŠTVA U CJELINI

BUDIMO ZAJEDNO GLAS ONIH KOJI SVOJ GLAS NEMAJU



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno