Zenica

Udruženje poslodavaca Zenica počinje realizaciju novog projekta „Ja radim odmah nakon škole“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

I work right after school (Ja radim odmah nakon škole) projekat, koji provodi Udruženje poslodavaca Zenice, a finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, ima za cilj promovisati  žensko poduzetništvo i deficitarna zanimanja iz oblasti prehrambene industrije za profesije: kuharica, slastičarka i pekarka u Zeničko-dobojskom kantonu putem promocije stručnog obrazovanja, saradnje s roditeljima, školama, poduzetnicima i direktne podrške u vidu izrade video materijala.

Ovim projektom Udruženje poslodavaca Zenica će sarađivati sa četiri mješovite škole u Zeničko-dobojskom kantonu i to: Mješovita srednja škola Zenica, Mješovita srednja škola u Kaknju, Mješovita srednja škola u Zavidovićima i Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić“ u Olovu.

Projektom će se obezbijediti 4 promotivna filma/video spota za srednje škole u ZDK koja u okviru svojih programa školovanja imaju zanimanja: kuhar i/ili pekar i poslastičar. U izradu scenarija za promotivne videa biće uključeni predstavnici škola a kroz spotove promovisat će se ne samo tematska deficitarna zanimanja već i razbijati strereotipi i predrasude o ovim zanimanjima. Izrađeni spotovi će se promovisati ne samo u srednjim školama nego i u osnovnim školama unutar Zeničko-dobojskog kantona.

Istraživanja su pokazala da u BiH vrlo malo djece upisuju ova zanimanja upravo zato što ih ne smatraju poželjnim i prosperitetnim. Uz izradu promotivnih spotova projektom će se u  školama u Gradu Zenici i općini Kakanj obezbijediti i radionice izrade biznis planova za završne razrede učenika ovih zanimanja, te ih ohrabriti da se prijave na Javne pozive za podršku poduzetništvu – start up programe koje Grad Zenica i općina Kakanj objavljuju svake godine.

Značaj prehrambenog sektora za privredni razvoj Bosne i Hercegovine vrlo je značajan. Osim uticaja na BDP, zaposlenost i izvoz, također potiče razvoj drugih privrednih sektora, posebno turizma. Zaključak brojnih istraživanja i rasprava koje promovišu deficitarna zanimanja jest nedostatak promocije. Škola ima ograničena sredstva za promociju i upravo zbog toga Udruženje poslodavaca Zenica je i pripremilo ovaj projekat.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno