Info

Udruženje poslodavaca FBiH – Reagovanje na primjenu Pravilnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Reagovanje na primjenu Pravilnika kojim je definisano oporezivanje toplog obroka i regresa – Udruženje poslodavaca FBiH
Suprotno zaključcima Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije Bosne i Hercegovine (ESV),u ponedjeljak 3. oktobra je stupio na snagu Pravilnik kojim je definisano oporezivanje toplog obroka i regresa.
Naime, prema zaključcima ESV-a sa vanredne sjednice održane 09.09.2016. godine na insistiranje Udruženja poslodavaca FBiH,vrijeme za donošenje Izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Izmjene i dopune Zakona o doprinosima dogovoreno je da bude u roku od 30-45 dana, zatim da se primjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak odgodi do usvajanja ova dva zakona, te da treba da bude dio paketa koji bi bio primjenjiv od 01.01.2017.godine. Također je zaključeno da će se u komisiju za izradi navedena dva zakona koje je formiralo Federalnog ministarstvo financija uključiti predstavnici Poslodavaca i Sindikata.
Iako je na sjednici ESV-a, na insistiranje Udruženja poslodavaca Federacije BiH i Saveza samostalnih sindikata BiH,načelno dogovoreno da se primjena Pravilnika o oporezivanju toplog obroka i regresa odgodi do iduće godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević su se oglušili na ovu odluku.
Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić je takođe istakao saglasnost sa iznesenim principima Udruženja poslodavaca FBiH, što je potvrdio i na sastanku sa poslodavcima u Zenici, održanog 19. septembra ove godine. Tada je obećao odgodu primjene Pravilnika do kraja godine, odnosno do donošenja novih zakona o doprinosima i dohotku.
S tim u vezi, Udruženje poslodavaca Federacije BiH već dvije sedmice insistira na sastanku sa nadležnom ministricom Jelkom Milićević, s ciljem da se prije održavanja ESV-a dogovori odgoda Pravilnika, ali ministrica, od drugih obaveza, nije našla vremena ili nije shvatila važnost ovog pitanja za poslodavce, radnike i društvenu zajednicu.
Udruženje poslodavaca FBiH i Savez samostalnih sindikat BiH očekuju odgodu ovog Pravilnika koja će biti dogovorena sa sjednici ESV-a zakazanoj za 11. oktobar. U suprotnom, ukoliko se Vlada FBiH opet ne bude pridržavala zaključaka ESV-a, bit će upitan nastavak socijalnog dijaloga i nastavak rješenja ovog pitanja.
Poslodavci i sindikat zahtijevaju sistemsko rješavanje ovog problema. Cilj ekonomskih reformi je i podsticanje rada u realnom sektoru na koji će se odnositi mnoge olakšice poput smanjivanja poreza i doprinosa, te podsticanja konkurentnosti na tržištu rada.
Međutim, ovim činom Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pokazuje da se naopako krenulo u rasterećenje privrede. Poslodavci i sindikat neće dopustiti otpuštanje radnika koje može prouzrokovati primjena Pravilnika. Dodatni budžetski prihodi ne mogu se kreirati na teret preopterećenog realnog sektora, a time smanjiti profit, investicije i zaposlenost.
Poslodavci i sindikat dovedeni su u ćorsokak, čime je još jednom potvrđeno nepoštivanje ravnopravnih socijalnih partnera i narušeni osnovni postulati na kojima se zasniva socijalni dijalog.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno