Zenica

Udruženje penzionera Grada Zenica i Centar za socijalni rad Zenica – Podrška projektu “Sam u kući”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U srijedu, 24.aprila 2024. godine, u Javnoj ustanovi Centar za socijalni rad Zenica održan je sastanak predstavnika ove ustanove sa predstavnicima Udruženja/umirovljenika Grada Zenice. Tom prilikom razgovaralo se o aktivnostima i modelima buduće saradnje vezanim za projekat „Sam u kući“, čiji je cilj pružanje pomoći članovima Udruženja penzionera/umirovljenika koji su bolesni, nepokretni ili su sa posebnim potrebama, a ostali su u svojim stanovima bez tuđe njege i pomoći.

Kako su ovom prilikom istakli predsjednik Udruženja penzionera/umirovljenika Grada Zenica Mirnas Buljubašić i Dževad Smailagić, predsjednik Skupštine Udruženja penzionera/umirovljenika Grada Zenica, sačinjen je Operativni plan, prema kojem je već održan sastanak sa predsjednicima Mjesnih podružnica kako bi se došlo do podataka o broju članova Udruženja koji su ostali sami u stanovima i kućama.

Muamer Mehić, direktor JU centar za socijalni rad Zenica, je ovom prilikom naglasio da: “ Udruženje ima punu podršku Centra te je za početak najvažnije da se uradi spisak lica treće životne dobi koja žive sama, a koja su u socijalnoj potrebi, a sve u cilju poduzimanja neophodnih radnji i mjera koje su u nadležnosti Centra“.

Dijana Gradinčić, pomoćnica direktora za Sektor porodične zaštite, je istakla da je: „Za JU Centar za socijalni rad Zenica zaštita starih lica izuzetno važna tema, posebno u kontekstu sve starijeg stanovništva u našem društvu. Naša zaštita je usmjerena na zaštitu njihovog prava i dostojanstva kao i na prevenciju zanemarivanja, zlostavljanja i diskriminacije starijih lica. U slučajevima gdje stručni radnici procjene da postoji opasnost po dobrobit ili život strijih osoba poduzimaju se hitne radnje i mjere, u cilju njihove zaštite“.

Pomoćnik direktora Centra za Sektor socijalne zaštite Adnan Zuban je prisutne informisao o uslugama socijalne zaštite koje osobe treće životne dobi po zakonu mogu ostvariti.

Sastanak je obostrano označen kao izuzetno koristan sa iskazanim prioritetnim potrebama penzionera i zahtjevima u pogledu poboljšanja njihovog položaja, okončan je zaključcima koji, između ostalog, podrazumijevaju punu podršku projektu „Sam u kući“, izradu evidencija penzionera/umirovljenika koji žive samo u kući a neophodna im je pomoć u osnovnim životnim potrebama, te nastavak ispunjavanja obaveza Centra prema osobama treće životne dobi: imenovanje staratelja, imenovanje staratelja za poseban slučaj, smještaj u penzionerske domove te osiguranje pristupa svim ostalim potrebnim resursima kako bi ove osobe mogle živjeti neovisno i u sigurnom okruženju.

Svi prisutni su se složili da se u budućnosti nastave u kontinuitetu održavati zajednički sastanci i međusobna saradnja sa ciljem poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja penzionera/umirovljenika Grada Zenica.

Direktor CSR Muamer Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno