Zenica

Udruženje Naš most Zenica predstavljeno na Evropskom samitu Svjetske zdravstvene organizacije u Portugalu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Evropski samit Svjetske zdravstvene organizacije o zdravom starenju koji se održao 9. i 10. oktobra 2023. godine u Lisabonu, Portugal, okupio je stručnjake i stručnjakinje i organizacije iz cijele Evrope kako bi razgovarali o ključnim pitanjima vezanim za zdravo starenje i razmjenu najboljih praksi. Kao jedan od primjera dobre prakse predstavljeno je i udruženje Naš most Zenica.

Naš most Zenica zeničko je udruženje koje zadnjih deset godina intenzivno radi na društvenoj inkluziji ranjivih grupa kroz umjetničke i kulturne inicijative na lokalnom i međunarodnom nivou. Udruženje je dobitnik brojnih priznanja za svoj rad, među kojima su Plaketa Grada Zenice i Plaketa Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Uz to, predsjednica udruženja Naš most Zenica, Zdena Šarić, imenovana je jednom od pedeset svjetskih lidera i liderica u oblasti zdravog starenja od strane Ujedinjenih naroda. Šarić je kao penzionerka počela slikati neobičnom tehnikom slikanja peglom, to jest enkaustikom, i – otkrivši njene terapeutske učinke na vlastito mentalno zdravlje – počela davati časove enkaustike za starije žene u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona. Ujedinjeni narodi prepoznali su jedinstvenost rada Šarić – samouke slikarice, likovne aktivistice i volonterke u udruženju Naš most Zenica – među brojnim nominovanim osobama iz cijelog svijeta koji unose inovacije u oblasti rada kojima se bave kako bi poboljšali živote starijih osoba.

Predstavljanje rada Šarić i njenog udruženja na Samitu u Lisabonu još je jedno u nizu značajnih priznanja za ogromne napore koje ovo udruženje ulaže u socijalizaciju i integraciju starijih osoba u društvo kroz inovativne kulturne i umjetničke aktivnosti. Ranije ove sedmice, Šarić je na Medicinskom fakultetu u Zenici održala predavanje o vlastitom putu kroz starost, starenje i moć umjetnosti u održavanju mentalnog zdravlja, gdje joj je uručeno priznanje Ujedinjenih nacija.

Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je napore udruženja Naš most Zenica da kroz umjetnost i kulturu ohrabri starije osobe u Bosni i Hercegovini da se aktivnije uključuju u društveni život zajednice, socijalizuju se i na taj način pozitivno utiču na svoje i opšte psiho-fizičko zdravlje. Naš most Zenica jedina je institucija/organizacija iz BiH koja je uvrštena u globalnu bazu Svjetske zdravstvene organizacije kao primjer dobre lokalne prakse i usmjerene ka osobama treće životne dobi.

Naš most Zenica je do sada uspostavio brojne lokalne i međunarodne kulturne i umjetničke inicijative s kulturnim organizacijama iz Evrope i Azije namijenjene starijim osobama. Od 2021. godine, udruženje Naš most Zenica je ambasador Bosne i Hercegovine pri međunarodnoj Michelangelo Fondaciji i njegovom prestižnom digitalnom vodiču kroz umjetničke zanate Homo Faber. Tako se udruženje Naš most Zenica pridružilo porodici vrhunskih evropskih kulturnih institucija kao što su Nacionalni Muzej Irske, Umjetnički atelje iz Pariza, Kreativna akademija iz Milana, Stipendijski Fond Kraljice Elizabete iz Londona, i drugih prestižnih organizacija i institucija koje su imenovane ambasadorima vlastitih država.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno