Zenica

Udruženje „Bosanska čast“ predstavilo program obilježavanja 1.marta, Dana nezavisnosti BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U velikoj sali Vijeća Grada Zenica, danas, 22.2.2024.godine, održana je press konferencija Udruženja „Bosanska čast“, na kojem je predstavljen program obilježavanja 1.marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Glavni organizator ove manifestacije je Udruženje veterana BH rata i odbrane bosnaske časti,„Bosanska čast“, a suorganizatori mnogobrojna boračka Udruženja i drugi.

Prisutnim su se obratili: Sedin Biogradlija, predsjednik skupštine Udruženja „Bosanska čast“, Vernes Menzilović, predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti Grada Zenice, Edhem Fejzić, član Udruženja i jedan od organizatora ove manifestacije, Muamer Kovač, pomoćnik gradonačenika za poslove civilne zaštite, te Mehmed Oruč, ispred Udruženja „1.Kasarna“.

Moderator na pressu bila je Sabina Kulenović, glumica BNP-a.

Kako je istaknuto na pressu, ove godine su krenuli 10.januara sa organizacijom ove manifestacije, koju su podigli na viši nivo i program je puno sadržajniji u odnosu na ranija obilježavanja ovog značajnog datuma za našu državu. Naziv manifestacije je „Zajedno za domovinu BiH“.

Ovaj značajni datum će biti obilježen nizom manifestacija, prvi je najavljen već za subotu, 24.2., a riječ je o turniru u streljaštvu u organizaciji Streljačkog kluba Zenica, sa početkom u 10 sati uz učešće sportskih klubova i Udruženja.

Za utorak, 27.2. od 9 sati planirana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi u KBZ pod nazivom „ I krv svoju za domovinu moju“.

U četvrtak 29.2. biti će dvije manifestacije. Od 12 sati je priredba i svečani program u Osnovnoj školi „Hasan Kikić“ u Tetovu, a istog dana od 18 sati je i izložba patriotskih slika u Muzeju Grada Zenica. Predavači na ovoj manifestaciji u Muzeju će biti: Prof,dr. Jahja Muhasilović, prof.dr. Mirsad Hadžikadić, doc.dr. Edin Bujak, mr. Vernes Menzilović, kaligraf Abdulhak Hadžimejlić, slikar Emin Skomorac.

U petak 1. marta 2024.godine, je Centralna manifestacija obilježavanja Dana nezavisnosti i bit će održana na Trgu Alije Izetbegovića, na Kamenom spavaču, oko 9 sati i 40 minuta, a svečani defile ulicama grada planiran je sat vremena ranije okupljanjem na platou „Papirne“. Početak svečanosti na platou „Papirne“ je u 8,30 sati.

Učesnici u defileu će biti: veterani, vatrogasci, civilna zaštita, sportisti, planinari, sportski klubovi, patrioti, đaci, studenti, svi ostali majke i očevi.

U izjavi za medije, Sedin Biogradlija, ističe:

-Ovo je jedan od najsvjetlijih trenutaka u novijoj istoriji naše domovine i pozivamo građanke i građane Zenice da zajednički prodefilujemo i na takav način damo svoj doprinos u obilježavanju ovog značajnog datuma za sve nas -, kazao je Sedin Biogradlija, predsjednik Skupštine Udruženja „Bosanska čast“.

Pokrovitelji manifestacije su Gradska uprava i Vlada Zeničko dobojskog kantona.

Tekst i foto galerija

E.Imamović

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno