Info

Udruženja potrošača: Iza “zaključanih cijena” na tržištu u FBiH nastavljeno ubiranje ekstra profita

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević je na press konferenciji akciju “Zaključavamo cijene” ocijenio uspješnom i najavio da će biti nastavljena do 15. juna. Međutim, udruženja potrošača u Federaciji Bosne i Hercegovine ne slažu se sa ocjenom ministra i misle da potrošači nisu imali neke zapažene koristi od ovog projekta Ministarstva trgovine i Udruženja poslodavaca FBiH.

Na sastaku sa ministrom Hasičevićem i predstavnicima velikih trgovačkih lanaca koji učestvuju u ovoj akciji zaključeno je da je ovakva vrsta akcije usmjerena na kontrolu cijena i jedna je od najboljih u regionu.

Evo šta o ovom zaključku misle predsjednici udruženja potrošača.

– Akcija “Zaključavamo cijene” je dobra, ali nije dovoljna. Dobra je samo što je na principu dobrovoljnosti jer su se trgovačke firme dobrovoljno pridružile pozivu Vlade FBiH. Nije dovoljno jer su cijene hrane u Evropi pale na nivou od 2011. do 2014. godine. Svi negativni efekti korone i rata u Ukrajini su odavno poništeni, ali kod nas cijene još rastu. Puter u BiH je još sedam maraka, a u Lidlu u Hrvatskoj tri marke – ističe Edin Pašić, predsjednik Udruženja potrošača Kantona Sarajevo.

Nažalost, živimo u kapitalizmu i slobodnom tržištu i teško će iko moći ispraviti sramotno dizanje cijena u BiH, dodaje naš sagovornik i pojašnjava:

– Dok potrošači ne okrenu leđa mešetarima, na tržištu teško da će nam iko moći pomoći. Mešetari na tržištu idu samo na to da uberu ekstra profit dok je god to moguće. Najjednostavniji primjer su trešnje koje će se naći u prodavnicama za otprilike jedan mjesec. One će vjerovatno po kilogramu koštati 10 maraka i bit će ubrane nekih 50 kilometara od Sarajeva. Te trešnje dok zriju niti ih je ko kalemio, zalijevao, okopavao, sadio i nema ti nikakve muke osim branja i koštat će 10 maraka. Uporedit ću cijenu trešanja sa ananasom koji je do BiH prešao dva okeana i može se kupiti u našim prodavnicama po kilogramu za 3,5 marke. Na ovom primjeru se priča završava i može svako vidjeti da se radi o pohlepi, lopovluku, ekstra profitu i na kraju želje za brzom zaradom. Što je nagore, to će poništiti sve naše zahtjeve i molbe da se kupuje domaće jer nas su domaći privrednici iznevjerili. U ključnim momentima su nabili cijene i svi ćemo osjetiti kako će za ramazan skočiti cijene mesa i ostalih proizvoda. Zatim će cijene svega skočiti za jedan uskrs, pa za drugi uskrs, pa za 1. maj i tim poskupljenjima nema kraja!

Pašić se osvrnuo na cijene žita iz Ukrajine koje je prejeftino, a u nas su proizvodi od brašna sve skuplji.

– Nema više opravdanja za cijene stočne hrane. Gorivo već godinama skoro je na istoj cijeni. Plaće ljudi koji rade u firmama za preradu mesa su ostale iste. I to dokazuje da se ide samo na povećanje profita, a to će naše brojne vlade teško riješiti. U ovom slučaju možete nametnuti samo neke dodatne fiskalne namete, poreze, ali to ni jedna vlast ne voli raditi jer s povećanjem nameta gube se izbori svugdje u svijetu pa to niko ne radi. Građani moraju izvršiti pritisak na vlade, trgovačke centre, proizvođače da se obuzda rast cijena. Prije tri godine janjetina je bila 10 do 12 maraka, sada je 20 maraka za kilogram. Gdje je otišlo sto-posto razlike u ovom poskupljenju jer se janjad na isti način hrane na pašnjacima, a trava nije poskupjela – pita se Pašić.

I Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača Srednje Bosne Travnik, misli da je akcija “Zaključavanje cijena” dobra, ali praktično nije dala neke pozitivne rezultate, odnosno značajnije zaštitila novčanike građana.

– Nije efektivna jer u trgovinama pored zaključanih cijena možete pronaći puno proizvoda koji su jeftinije od onih u ovoj akciji. Zbog toga potrošači nisu osjetili neke uštede u ovoj akciji. Mlijeko bude u prodavnicama jeftinije 20 do 30 feninga od onog koji se nudi u akciji “Zaključavanja cijena”, a ima još veliki broj primjere koji bi se mogli navesti. Ugroženoj populaciji građa mora se pomoći na drugi način, odnosno da dobiju direktnu novčanu pomoć, prije svega penzioneri. Može se pokrenuti i otvaranje prodavnicama sa nižim cijenama proizvoda od ovoh koji se nude u ovoj akciji “Zaključavamo cijene” – predlaže Arnautović.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno