Kultura

Udruženja Art Aparat iz Beograda i Naš most iz Zenice: Kroz muziku obnavljamo veze između dva grada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje Art Aparat iz Beograda u posjeti je udruženju Naš most Zenica gdje s članicama zeničkog udruženja realizuje muzičke radionice namijenjene osobama treće životne dobi. U okviru muzičkih radionica, učesnice su se upoznale s nekim od popularnih pjesama rok muzike novijeg datuma s prostora Balkana, ali i prisjetile nekih od popularnih pjesama iz svoje mladosti.

Udruženje Art Aparat kroz ovu akciju želi da produbi saradnju sa udruženjem Naš most Zenica pokrenutu 2020. godine i zajedno sa njegovim članicama radi na razvoju alata za razvoj različitih vještina i psiho-socijalno osnaživanje starije populacije kroz muziku.
Pored toga, kroz druženje i radionicu slikanja, udruženje Naš most prezentovaće slikarsku tehniku enkaustike, po kojoj je poznato u BiH i regionu, a članovi udruženja Art Aparat će se kroz zajedničku radionicu dodatno upoznati sa umjetničkim stvaralaštvom članica udruženja Naš most Zenica kao i njihovim kulturnim potrebama.

Udruženje Art Aparat iz Beograda pokrenula je grupa umetnika i istraživača u polju kulture. Udruženje koristi muziku i zvuk kao alat za pokretanje pozitivnih promjena u društvu i povezivanje zajednica i razvoj različitih vještina. Udruženje je prepoznatljivo po radu sa pripadnicima osjetljivih grupa. Pokretači su hora Svi UGLAS u kojem zajedno pevaju djeca i mladi iz romske i većinske zajednice, kao i mnogih drugih projekata u kojima zajedno stvaraju ljudi koji dolaze iz različitih sredina. Pored toga, udruženje se bavi produkcijom umetničke muzike za potrebe angažovanih predstava, filmova i pjesama.

Udruženje Naš most Zenica kroz umjetnost i kulturu promiče socijalnu inkluziju ranjivih grupa, fokusirajući se na starije osobe, žene i osobe s invaliditetom. Ova razmjena je omogućena uz podršku Evropske unije, u okviru projekta „Reg. Lab: Novi kulturni prostori i mreže kao pokretači inovativnog i održivog razvoja regionalne suradnje odozdo prema gore“ koji realizira Kooperativa – Regionalna platforma za kulturu i njeni partneri Anibar, Društvo Asociacija, NKSS, Udruženje Jadro, Operacija grad i OKC Abrašević iz Mostara. Posljednja u nizu muzičkih radionica biće održana danas, u ponedjeljak, 11. aprila između 12 i 14 sati u udruženju Naš most Zenica u ulici Maršala Tita 22. Radionica je otvorena za javnost i prisustvo medija.

Udruženje “Naš most” Zenica
Maršala Tita 22, Zenica
www.facebook.com/nasmostzenica
www.instagram.com/nasmostzenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno