Zenica

Učenje znakovnog jezika za davaoce usluga – iskorak ka olakšanju pristupa uslugama i pravima za gluhe, nagluhe i gluhonijeme osobe

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Učenje znakovnog jezika za davaoce usluga – iskorak ka olakšanju pristupa uslugama i pravima za gluhe, nagluhe i gluhonijeme osobe  – Centar ženskih prava stalno unapređuje svoje usluge besplatne pravne pomoći i prilagođava ih potrebama posebnih grupa korisnika i korisnica, naročito osjetljivim i marginaliziranim grupama.

Zato je za osoblje Centra tokom 2016/2017 organizovana obuka za znakovni jezik. Obuku je kroz 10 radionica provela Branka Jurić, dugogodišnja aktivnistica Udruženja gluhih i nagluhih Zenica.

Danas, 28.09.2017. je u 11:30 u prostorijama Centra ženskih prava organizovana dodjela uvjerenja za poznavanje znakovnog jezika za 9 članica Centra i 6 članova/ica Crvenog krsta/križa Zenica. Uvjerenja je dodijelio sekretar Saveza udruženja gluhih i nagluhih FBiH, Sulejman Čaković, ističući ovo kao primjer dobre prakse za koju se nada da će donošenjem novih zakonskih rješenja zaživjeti i u državnim institucijama i ustanovana, na svim nivoima.

Za nas je ovo značajan iskorak u sticanju vještina koje olakšavaju direktniju komunikaciju sa osobama oštećenog sluha i govora (gluhim i gluhonijemim). Ovo je samo jedan od načina da se doprinese prevenciji diskriminacije ove specifične kategorije građana i građanki.

Nadamo se da će institucije sistema u oblasti zdravstvene, socijalne i drugih oblika zaštite i usluga nastojati učiniti sličan iskorak i time olakšati pristup uslugama i pravima za gluhe, nagluhe i gluhonijeme osobe koje se sporazumijevaju isključivo znakovnim jezikom.

Tim Centra



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno